Сега четете
Гешев поиска коментар от ВСС

Гешев поиска коментар от ВСС

Главният прокурор поиска от Конституционния съд тълкуване на текст от основния закон на страната, съобщиха от прокуратурата

 

В искането се поставят три основни въпроса, свързани с най-представителния орган на съдебната власт – Висшия съдебен съвет.

 

Два от въпросите са: прекратяват ли се функциите на съвета с изтичане на мандата му и допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право – председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор.

 

Третият въпрос е: конституционно допустимо ли е Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и другите административни ръководители в органите на съдебната власт.

 

В искането се посочва, че отправеното питане за задължително тълкуване е от изключително значение за формирането и функционирането на ВСС. То се отнася до реален проблем – най-висшият кадрови орган на съдебната власт функционира извън мандата си, въпреки че е налице избор на членове от професионалната квота.

 

Конституционно установеният мандат на членовете на ВСС е 5 години. Сега действащият Висш съдебен съвет е конституиран на 3 октомври 2017 г., а мандатът му е изтекъл на 3 октомври миналата година, припомнят от прокуратурата.

 

Миналото лято на общи събрания на съдиите, на прокурорите и на следователите бяха избрани 11 нови членове на ВСС. До настоящия момент те не са встъпили в длъжност, тъй като Народното събрание не е упражнило правомощията си да избере останалите нови 11 члена на кадровия орган на съдебната власт. Така настоящият състав на ВСС продължава да функционира извън мандата, определен в основния закон. Това поставя въпроса за легитимността на неговите решения, а съмненията за тяхната валидност застрашават правната сигурност, се посочва в искането до Конституционния съд.

 

В искането на главния прокурор до Конституционния съд се прави преглед на различните интерпретации за възможни решения на проблема с изтеклия мандат на настоящия ВСС и неговата легитимност да взема кадрови решения.

 

Вижте и

Главният прокурор обръща внимание, че несъщинското удължаване на мандата на Инспектората на ВСС е определено от Конституционния съд като „защитен механизъм, приложим в изключителни ситуации, при който не са избрани членовете на състава на определен колективен конституционно установен орган, минимално необходими, за да функционира“. В случая обаче е налице избор на членовете от професионалната квота на ВСС.

 

Под съмнение се поставя законността на действията на Висшия съдебен съвет, а оттам – и на съдебната власт, се посочва в искането за тълкуване, отправено до Конституционния съд.

 

Миналата седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

 

„За“ гласуваха 14 от членовете на ВСС, четирима бяха „против“. Иван Гешев не участва в гласуването.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре