Сега четете
СРЕДНОВЕКОВНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ЦАРЕВЕЦ ЩЕ ВЪРНЕ ЛЕГЕНДАТА ЗА ИВАЙЛО

СРЕДНОВЕКОВНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ЦАРЕВЕЦ ЩЕ ВЪРНЕ ЛЕГЕНДАТА ЗА ИВАЙЛО

Легендата за Ивайло – „смелото сърце“ на средновековна България ще се завърне на крепостта Царевец във Велико Търново с осмото издание на Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“. Татарските нашествия и живота през 60-те и 70-те години на XIII век, превратностите в живота на „народния“ цар и неговата смърт ще бъдат пресъздадени, чрез живи  картини, реконструкции и спектакли от 8 до 11 юни.

През четирите дни на фестивала ще бъде показан ежедневието, кухнята, занаятите, изкуствата и войнски умения на България, Византия и Европа през средните векове. Типичният за епохата бит  ще бъде показан във възстановки на лагери по източен и западен образец.

Умелите ръце на реконструкторите ще възродят забравени занаяти като калиграфия, иконопис, свещолеене, сечене на монети, производство на хартия, обработка на кожи, грънчарство, ковашки практики, производство на бижута и оръжия. Ще има кулинарни състезания, демонстрация на средновековна кухня и ще бъде разкрита тайната на подправките и на вълшебната напитка – медовината. Изработени по старинни образци брони ще защитят смели мъже в ръкопашни битки, единоборства, бойни игри и турнири. Посетителите на събитието ще могат да видят ревю на средновековна мода и да се забавляват с куклено представление за малки и големи, вечерни концерти и огнено шоу.

Във фестивала ще участва НД „Традиция“ Шумен и Панагюрище, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, СИВ „Филипопол, Работилница „Технитар“,  Група за историческа фехтовка ХЕМА – София, музикантите от „Летящи номади“, „Ксана“ и „Truverii“ (Румъния) и свободни реконструктори. Гости от чужбина ще са румънските групи “Кафява мечка”-Букурещ и „Дракони“- Брашов, група “Бели орлови”- Белград, Сърбия, „Historia Bari“-Таранто, Италия и гръцката група “Protospartarii“. За първи  път ще се включи  словашката група за исторически възстановки “Velikotarnovci”  и The Ottomans (Турция).

Вижте и

Международен фестивал „Средновековен Търновград: Селският цар – възшествието“ се организира от СНЦ „Търновци“, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей и е част от Културния календар за 2023 г. на Старата столица. Достъпът до събитията на крепостта Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен са вечерните концерти от 19,00 ч. на 9 и 10 юни. Официалното откриване на Международния фестивал на историческите възстановки е 9 юни от 10,00 ч. на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре