Сега четете
Промени, предвиждащи механизъм за разследване на главния прокурор, прие на второ четене парламентарната комисия по правни въпроси

Промени, предвиждащи механизъм за разследване на главния прокурор, прие на второ четене парламентарната комисия по правни въпроси

Законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) прие на второ четене парламентарната комисията по правни въпроси. Промените предвиждат създаване на механизъм за разследване на главния прокурор и въвежда изискванията на директива на Европейския парламент и на Съвета от 11 май 2016 г. относно процесуалните гаранции за децата, които са заподозрени или обвиняеми в рамките на наказателното производство.

Миналата седмица парламентът прие на първо два законопроекта на Министерския съвет. Част от приетите текстове в НПК предвиждат създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. Другият законопроект транспонира европейска директива и се въвеждат общи минимални правила относно защитата на процесуалните права на децата, заподозрени или обвиняеми в наказателното производство. На днешното заседание си депутатите ги обединиха в един общ законопроект.

В началото на заседанието на комисията за няколко минути присъства и главният прокурор Иван Гешев, който заяви, че българската прокуратура е единна и ще продължи да работи по същия начин, въпреки политическия натиск. След това Иван Гешев напусна заседанието на комисията.

На заседанието присъства и служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Механизмът за разследване на главния прокурор с нищо не противоречи на Конституцията и ще защитаваме тази теза и в пленарна зала и ако се наложи, пред Конституционния съд, каза пред журналисти министърът.

Вижте и

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре