Сега четете
проф. Янаки Стоилов: Няма пречка за ротация на министър-председателя, ако има политическо решение за това

проф. Янаки Стоилов: Няма пречка за ротация на министър-председателя, ако има политическо решение за това

Няма пречка за ротация на министър-председателя, ако има политическо решение за това. Това коментира в „Денят започва“ конституционния съдия Янаки Стоилов.

„Ротационният премиер – това е като започналата вече ротация с председателя на Народното събрание, така че явно отиваме на ротационен период. Няма пречка, ако са решили политически, тук вниманието повече трябва да е върху политическото решение на ротацията, не формалното“, каза той.

Стоилов обясни, ротацията може да се извърши чрез така наречената – „конституционна рулетка“ – министър-председателят подава оставка, президентът връчва мандат на другата политическа сила, която излъчва следващия премиер.

Според него „националното“ правителство, което се готвят да подкрепят ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, може да е експертно, но на практика е коалиционно.

„Не може да се крие, че това е една коалиция, която си има име – ПП с ГЕРБ, евентуално и с конституционната подкрепа на ДПС. А дали ще се стигне до ротация, зависи какво ще роди тази коалиция“, каза той.

Относно трусовете в прокуратурата Стоилов коментира, че е важно е да се разкрият поръчителите и извършителите на взрива срещу главния прокурор Иван Гешев.

По думите му, флaшките и записите, които станаха известни през последните дни, също накърняват престижа на съдебната власт.

„Правилно се говори за политическо влияние върху съдебната власт, а то става обикновено през най-високите етажи, макар че не само – има и хоризонтални такива контакти в много случаи. Въпросът е, обаче, че пък политиците, които успяват да моделират съдебната власт, се ползват от нейните услуги. Така че тук има взаимен интерес. И това, което в случая, може би, не беше предвидено, е, че главният прокурор ще излезе от сценария, който, може би, някои смятаха, че ще бъде осъществен и ще се облекчи постигането на моментните политически задачи

Вижте и

Виждаме,че главните прокурори се избират с някакво политическо влияние, но в един момент, заради значителните правомощия, които имат, така беше и при Татарчев, и при Филчев, те излизат от контрола на своите ментори и стават неудобни“, заяви Янаки Стоилов.

Според него проблемите идват от олигархичния характер на властта у нас.

„Това означава сливането на политическата и икономическата власт в ограничен кръг лица като дори тази власт в много случаи е законна. И всъщност олигархията не се противопоставя на нормалната демокрация, защото тя успява да овладее нейните механизми и институции. И докато това не бъде променено, то ще продължава да предизвиква и много скандали, много от тях със сюжети, които силно напомнят отношенията в мафията“, допълни той.

БНТ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре