Откриват международният фестивал „Софийски музикални седмици“ с концерта на оркестър „Камерата Орфика НБУ“

Международният фестивал „Софийски музикални седмици“ започва тази вечер с концерта на оркестър „Камерата Орфика НБУ“ и Софийската филхармония с диригент Вилиана Вълчева, съобщават организаторите.Откриването е, както винаги, в навечерието на 24 май, а домакин на събитието е зала „България“.

Солисти са Марио Хосен – цигулка, Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и Людмил Ангелов – пиано. В програмата ще звучи музиката на Моцарт.

На софийска сцена ще има над 100 прояви на камерни и големи сцени. Ще се отбележат редица премиери, опери, дебюти на млади изпълнители, хорово изкуство и участия на световни имена. Част от музикалните годишнини са на са 190 – на Йоханес Брамс, 150 – на Сергей Рахманинов и Фьодор Шаляпин, 125 – на Джордж Гершуин, 100 – на Добрин Петков, Михаил Милков, Петър Ступел.За четвърта година продължава идеята за „Преглед на българските оркестри“ и за първи път фестивалът има свой международен оркестър. Тази година в оркестровата програма ще участват Плевенска филхармония, Варненска филхармония, Русенска филхармония, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Оркестър „Генезис“, Симфоничен оркестър – Сливен, Симфониетите от Враца и Шумен и съорганизатор Софийска филхармония.

По традиция, ще има представяне на нови компактдискове и книги, посветени на музиката, световни премиери на произведения написани специално за фестивала. Ще се проведат майсторски класове и семинари на именити български музиканти.

Ще прозвучат световни премиери на творби от Ангел Заберски-син, Асен Аврамов, Атанас Атанасов, Албена Врачанска, Цветан Добрев, Васил Казанджиев, Велислав Заимов, Венцислав Мицов, Ивелин Димитров и редица други композитори.

Вижте и

На фестивала ще има оперни премиери на Софийска опера и балет, Държавна опера – Стара Загора, МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново, както и радиоопера в БНР.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре