Сега четете
Световните агенции за политическата обстановка в България

Световните агенции за политическата обстановка в България

След пет парламентарни вота за две години, основните политически сили в България най-накрая успяха да се разберат за съставяне на стабилно правителство и да извършат една много очаквана правосъдна реформа на съдебната система в тази страна, разяждана от корупцията, отбелязва Франс прес. Агенцията поставя думата стабилно в кавички, тъй като тя е заимствана от изказване на бившата еврокомисарка Мария Габриел, направено по-рано днес. Самата Габриел призна, че преговорите са били интензивни и трудни и че всички са направили много отстъпки.

В крайна сметка ще се стигне до споделяне на властта, едно неочаквано решение за България, която се надява така да излезе от периода на нестабилност, който е безпрецедентен от края на комунизма през 1989 г. досега, допълва агенцията.

Франс прес отбелязва, че 44-годишната Габриел на първо време ще бъде вицепремиер под ръководството на премиера Николай Денков, избран от реформистката либерална коалиция. След девет месеца тя ще поеме юздите на изпълнителната власт с експерти на постовете на министри вместо политически личности. По този начин ще се избегне опасността от нови избори, която е била реална, отбелязва агенцията, цитирайки думи на Денков.

В материала на Франс прес се отбелязва и, че консенсусният профил на бившата европейска комисарка по иновациите и културата изглежда е позволил да се деблокира ситуацията. Остава да се види сега дали споразумението ще получи одобрението на парламента, където двата лагера разполагат с достатъчно гласове (133 от 240).

Освен общите им проевропейски позиции относно войната в Украйна, друг елемент изигра ключова роля – привличането на Бойко Борисов към съдебната реформа, искана от дълго време от неговия либерален противник Кирил Петков, посочва агенцията. Целта е да се установи механизъм за контрол на всесилния главен прокурор, което бе силно препоръчано от Европейската комисия, за да се сложи край на безнаказаността в страната.

В материала се припомня и кой е главен прокурор сега в България и че той е обвиняван в потулване на разследванията на олигарси, подложени на американски и британски санкции. Посочва, че срещу настоящият главен прокурор би трябвало да започне процедура по отстраняване от длъжност, но той отказва засега да напусне поста си. Днес Иван Гешев отново проговори, като каза, че е  жертва на координирана политическа атака, докато прокуратурата обяви проверка на Бойко Борисов и Мария Габриел, която превърна в приоритет въпроса за оставката на Гешев, допълва Франс прес. Агенцията цитира и мнението на политолога Първан Симеонов, който за нея специално е коментирал, че реакцията на Гешев парадоксално е допринесла за постигането на политически компромис, превърнал се в спешно необходим пред една изключително трудна за страната ситуация.

Отслабена от тези турбуленции България трябваше да се откаже от присъединяване към еврозоната през 2024 г. и не беше допусната отново в Шенген. Тя не можа да приеме бюджета за настоящата година и закъснява също така с изпълнението на необходимите постъпки за получаване изцяло на европейските средства по плана за постковиден подем, посочва агенцията.

Лидерите на двете основни съперничещи си политически партии в България постигнаха сделка днес да съставят коалиционно правителство, в което премиерите ще се редуват на ротационен принцип. Целта е да се сложи край на продължаващата от дълго време политическа безизходица в страната, отбелязва Асошиейтед прес и припомня, че в България за последните две години е имало пет правителства.

Съгласно сделката между ГЕРБ и реформистката коалиция, оглавявана от „Продължаваме промяната“, всяка партия ще държи висшия пост на премиер в продължение на девет месеца. Реформистката коалиция излъчи Николай Денков за първи премиер, докато Мария Габриел, бившият еврокомисар по иновациите ще бъде вицепремиер и външен министър в неговия кабинет. Те ще разменят след това позициите си до края на мандата на кабинета.

Габриел и Денков ще трябва да убедят техните партийни кадри, че това е най-добрият начин да се преодолее кризата. Коалиционното правителство трябва също така да бъде одобрено и в парламента, където двете политически сили имат заедно 133 места от общо 240 депутатски места, посочва агенцията.

Вижте и

Париите, договорили сделката, казват, че ще се стремят да съберат заедно конституционно мнозинство от две трети от местата в парламента, за да прокарат всеобхватни съдебни реформи, да изпълнят изискванията за членство в Шенген, както и да приемат своевременно еврото, отбелязва агенцията

Двете най-големи политически партии се споразумяха днес да съставят коалиционно правителство с ротационен премиер в опит да сложат край на продължилата от повече от две години политическа безизходица, посочва Ройтерс.

Несигурността принуди България да отложи датата за приемането на еврото и все още трябва да одобри бюджета за настоящата година. Несигурността също така възпрепятства способността на България да се възползва от средствата от ЕС за постпандемично възстановяване, допълва агенцията.

Ройтерс също посочва как ще стане ротацията на премиерите и след колко време ще бъде осъществена тя. Агенцията припомня и какви са били резултатите от изборите на 2 април и колко места в парламента спечелиха тогава двете водещи политически сили, постигнали споразумението днес.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре