Сега четете
Румен Радев: Австрия е вторият по големина инвеститор у нас през 2022 г.

Румен Радев: Австрия е вторият по големина инвеститор у нас през 2022 г.

Ефектът от австрийските инвестиции в България се отразява не само на икономиката, но влияе положително за насърчаване на перспективни форми на обучение за младите ни хора чрез дуалното образование, както на възможностите за професионалното развитие в различни сектори у нас. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на австрийски компании, които инвестират в страната ни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

В дискусията участваха представители на компании, развиващи дейност в различни сектори, някои от тях с повече от 20 години присъствие у нас. Над 350 австрийски фирми имат представителства в България, а около 30 фирми – и производствени мощности. В австрийските компании у нас работят над 70 000 души.

 

Срещата е организирана от посолството на Австрия в София съвместно с  Австрийското търговско представителство /Advantage Austria Bulgaria. В събитието участва посланик Андреа Икич-Бьом.

 

Държавният глава и посланикът отбелязаха положителните тенденции в търговско-икономическите отношения между България и Австрия. През 2022 г. преките чуждестранни инвестиции у нас от Австрия  са на стойност 2,245 млрд. евро, което бележи ръст с 86 процента в сравнение с 2021 г. по данни на БНБ. По време на срещата президентът Радев изтъкна, че Австрия е вторият по големина инвеститор у нас през 2022 г., като това е солидна база, която може да се надгради.

 

Вижте и

Държавният глава заяви, че необходимостта от насърчаване на икономиката, иновациите и образованието обединява обществен и политически консенсус, затова са били приоритети за служебното правителство. Румен Радев изтъкна, че икономическите показатели на страната ни са стабилни и въпреки кризата се отбелязва положителен растеж. „За подобряване на бизнес средата е важно утвърждаването на върховенството на закона и предвидимостта. Затова е необходимо да бъдат приети предложените от служебното правителство закони в правосъдната сфера, които са и част от Плана за възстановяване и устойчивост“, заяви Румен Радев, като отбеляза, че съдебната реформа е важна за бизнеса и за гражданите.

 

Преди около десетина дни стана ясно, че една от десетте най-големи компании за производство на чипове в света – Infineon Technologies Аusria, планира да започне сътрудничество с български научни институции за развойна дейност и обучение на висококвалифицирани кадри. Изпълнителният директор на „Инфинеон текнолъджис“ (Infineon Technologies Austria) Сабине Херличка представи проекта по време на среща със служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. В срещата тогава участва също и посланикът на Австрия Андреа Икич-Бьом.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре