Сега четете
Пътувания с парен локомотив организира БДЖ в началото на юни

Пътувания с парен локомотив организира БДЖ в началото на юни

Специални пътувания с парен локомотив ще организира „Български държавни железници“ (БДЖ) в началото на юни за всички любители на влаковете, съобщиха от пресцентъра на националния железопътен превозвач. Атракционните композиции ще пътуват по общо три различни маршрута в страната.

 

По време на Международния ден на детето – 1 юни ще бъдат организирани пътувания от София до Перник и обратно, както и по теснолинейката от Септември до Велинград и в обратното направление.

 

От София за Перник с парен локомотив 01.23 атракционният влак ще потегли от Централна гара София в 09:00 часа и ще пристигне в Перник в 11:00 часа. Пътуващите с влака ще имат малко повече от три часа за разходка в града, където ще могат да се насладят на различните организирани инициативи около Двореца на културата, като концерти и различни забавни активности, част от Детското турне National Geographic Kids TOUR 2023. Влакът ще тръгне обратно от Перник в 14:25 часа и ще пристигне в София в 15:20 часа.

 

По време на пътуването за всички закупили билети за специалния влак ще има и допълнителни приятни изненади по повод отбелязването на 135 години от създаването на Българските железници. Цената на билета за пътуване в двете посоки София – Перник – София е 50 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10 годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

 

По същото време влакчето по теснолинейката ще замине с парния локомотив 609.76 от гара Септември в 09:15 часа и ще пристигне във Велинград в 12:00 часа. За пътуващите с този влак БДЖ също е осигурило приятни изненади по повод на своята 135 годишнина, а освен времето за разходка от малко повече от два часа в курортния град, композицията ще има две спирания в посока Велинград на гарите Варвара и Долене, където пътниците ще могат да се насладят и фотографират откриващите им се красиви гледки. Атракционният влак ще тръгне от гара Велинград в 14:15 часа обратно към гара Септември, където ще пристигне в 16:05 часа.

 

Освен на 1 юни, пътуване по теснолинейката ще бъде организирано и в неделния ден на 4 юни по същия маршрут и със същото разписание. Цената на билета за пътуване в двете посоки Септември – Велинград – Септември е 68 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10-годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

 

Третият маршрут на пътуване ще бъде организиран в събота на 3 юни по направлението София – Копривщица – София. Парният локомотив 01.23 ще потегли с композицията в 09:00 часа от Централна гара София и ще пристигне в гара Копривщица в 11:57 часа. От гарата до града ще бъде осигурен автобусен транспорт и по време на престоя пътуващите с влака ще имат достатъчно време да се пренесат в пропития с патриотичен дух и богат на забележителности архитектурно исторически резерват. По време на пътуването за всички присъстващи в специално организираната за тях композиция ще има още хубави изненади по повод 135 години от създаването на БДЖ. Атракционният влак ще тръгне от гара Копривщица обратно към Централна гара София в 16:40 часа, където ще пристигне в 19:26 часа.

Вижте и

 

Цената на билета за пътуване в двете посоки София – Копривщица – София е 76 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10-годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

 

Билети за влаковете с парни локомотиви могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. Количествата са ограничени.

 

Във връзка с отбелязването на 135 години от създаването си БДЖ организира конкурс за детски разказ и рисунка на тема: „Моето любимо пътуване с влак“. В конкурса могат да участват деца до 10-годишна навършена възраст, като целта е да илюстрират и опишат със свои думи впечатленията си от своето най-любимо пътуване с влак. Избраните най-добри разкази с придружените към тях рисунки ще бъдат публикувани в специално изработена детска книжка за Деня на детето – 1-ви юни.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре