Сега четете
Иван Шишков: При служебното правителство всички магистрали получиха своето развитие

Иван Шишков: При служебното правителство всички магистрали получиха своето развитие

Ако не бяхме издали разрешение за строеж на АМ ,,Струма“, щяхме да се върнем 3-4 години назад

 

В мандата на служебното правителство всички магистрали получиха своето развитие. Като кабинет не сме спирали да работим всеки ден от 2 август м.г., за да направим някои полезни неща за държавата. Затова има и два вида упреци към нас- от “не сме свършили нищо”, до надхвърляме правомощията си. Това коментира в предаването „Още от деня“ на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. “За мен като министър е изключително важно, че хората виждат и си правят сметка какво сме направили“, подчерта той.

 

Арх. Шишков направи кратка ретроспекция на част от по-важните проекти, реализирани в изминалите 9 месеца. Сред тях са завършването на газовата връзка между България и Гърция, като стратегически проект, свързан с цената на газа и енергийната сигурност на страната. Той отбеляза, че работата е била интензивна, тъй като довършителните дейности не са били малко.

 

„Събудихме спящите магистрали. Например, вече се строи последният участък от АМ „Европа“ – между София и Сливница, а при поемане на поста за обекта нямаше дори подробен устройствен план“, напомни министърът. Пуснати в експлоатация са и 7,5 км от скоростният път Ботевград-Видин, като едновременно се проектират интензивно и останалите участъци, по които има сериозно развитие. В рамките на служебния кабинет са открити и 16,5 км от АМ „Хемус“, като се работи и по останалите липсващи участъци. Одобрени са и подробните устройствени планове за магистралата Русе-Бяла с обход на Бяла. Служебният кабинет обяви участъка и за национален обект, тъй като това трасе е изключително важно като връзка по магистрала между Русе и Маказа.

 

„Това са изключително важни обекти, които не можеше да си позволим да чакаме. Трябваше да ги направим“, коментира министър Шишков. Подобен е казуса и с АМ „Струма“ в Кресненското дефиле. „Ако не бяхме започнали строителството на пътния възел при Кресна, оценката за въздействие на околната среда щеше да изтече и трябваше да върнем цялата процедура за строителство 3-4 години назад“, категоричен бе той. Регионалният министър увери за пореден път, че този пътен възел не предопределя трасето на магистралата по никакъв начин. Същевременно е важно максимално бързо да имаме решение за магистралата, защото все още няма разрешение за строеж на цялостното трасе. „Най-правилното решение ще е това, което издържа на екологичните норми. Анализът на екологичните мерки ще докаже трасето, ако трябва ще се направят някакви промени. Гражданите обаче са нетърпеливи за магистралата“, каза арх. Шишков. Според него в сключените договори няма нищо тайно и те не са подписани тихомълком, каквито обвинения се чуват от някои политически партии. „Следващото правителство ще види, че колегите от Агенция „Пътна инфраструктура“, които са подписали договорите, са направили всичко професионално. Имаме сключен анекс, който касае само частта, която се строи. Търгът е правен през 2020 г. и договорите са сключени съгласно направената процедура. Ако бяхме развалили търга, щяхме да платим неустойка и да правим нови процедури, губейки време. Не смятам обаче, че аз като министър и този кабинет трябваше да носим вина за ново забавяне на „Струма“, коментира още в предаването арх. Шишков.

 

Вижте и

Сред успехите на служебния кабинет министърът посочи и националната детска болница. От днес тя има одобрен подробен устройствен план, който осигурява хоризонт за цялостното ѝ изграждане. За да се стигне до тук се премина през много перипетии. Сред тях – наличието в парцела на два частни имота, за които са подписани предварителни договори със собствениците за транслиране и този казус е разрешен. Според министър Шишков до две години и половина се очаква изграждането да бъде напълно завършено.

 

Само преди дни бе открито и новото спортно бижу на Бургас – „Арена Бургас“, където министър Шишков връчи официално разрешението за ползване на залата. На въпрос на водещата „какво става с батака около АМ „Хемус“, регионалният министър отбеляза, че това е правилно определение за случилото се там.

 

„Основният проблем на строителството й са заложените процедури. За съжаление ние наследихме тези договори, които са действащи. Съгласно тях сме извършвали плащания за изпълнени дейности на участъци 1, 2 и 3, където се строи с бавни темпове“, каза министърът. Той разкри, че води преговори с фирмите, получили аванси по инхаус договорите за „Хемус“ да изпълнят строителни дейности в рамките на осигурените авансови средства. След това ще се търси вариант за индексация, каквото е и желанието на фирмите. „Така е справедливо, защото ще се гарантира строежа на магистралата, без допълнителни плащания по взетите вече аванси. Смятам, че следващото правителство трябва да продължи да държи на тази позиция“, коментира арх. Шишков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре