Сега четете
Запорожката АЕЦ бе изключена от електрическата мрежа

Запорожката АЕЦ бе изключена от електрическата мрежа

Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна е била изключена от електрическата мрежа и е преминала в режим на резервно захранване, предаде ТАСС, като се позова на назначеното от Русия ръководство на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

 

„В резултат на прекъсването на 750-ватовата Днепърска високоволтова линия Запорожката АЕЦ остана без външно електрозахранване. Електрозахранването за собствените й нужди се осигурява от дизелови генератори. Причините за прекъсването на линията се изясняват“, пише в съобщението, публикувано в „Телеглам“.

 

Назначеното от Русия ръководство на Запорожката АЕЦ уточни, че радиационният фон на площадката на атомната централа, в санитарно-охранителната зона и зоната за наблюдение е в нормите.

 

От украинския държавен ядрен оператор „Енергоатом“ потвърдиха пред Ройтерс, че електрозахранването в Запорожката АЕЦ е прекъснато.

 

„Да, имаме седмото спиране на тока от началото на (руската) окупация“, каза източник от компанията.

 

След това „Енергоатом“ обяви, че причината е руски обстрел на Днепърската високоволтова линия, предаде Ройтерс.

 

До момента от руска страна няма коментар на това твърдение.

 

Запорожката АЕЦ се намира на няколко километра от Мелитопол. Русия превзе централата малко след инвазията си в Украйна в края на февруари миналата година. През октомври президентът Владимир Путин подписа указ, с който Запорожката АЕЦ бе обявена за руска федерална собственост.

 

Вижте и

Русия обяви Запорожка област за анексирана, въпреки че превзе само част от югоизточния украински регион. Окупационните власти се базирани в Мелитопол, тъй като областният административен център град Запорожие остава под украински контрол.

 

В началото на този месец Русия евакуира цивилни от Мелитопол в очакване на украинско контранастъпление в района.

 

Местните власти в Запорожие съобщиха тази сутрин, че в някои райони няма ток. Сирените за въздушна тревога виха тази нощ в града, където се чуваха взривове.

 

Управителят на Запорожка област Юрий Малашко обаче уточни, че частичното спиране на тока в регионалния административен център се дължи не на руска атака, а на пожар в съоръжение заради претоварване на електроенергийната система.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре