Сега четете
Корнелия Нинова: Няма да подкрепим първия мандат, ще участваме в разговори за втория и третия

Корнелия Нинова: Няма да подкрепим първия мандат, ще участваме в разговори за втория и третия

Няма да подкрепим първия мандат, ще участваме в разговори за втория и третия

С 98 гласа “за“ и само 2 “против“ Националният съвет взехме 4 решения.

Това заявих на брифинг пред медиите във връзка с пленума на партията и посочих взетите решения:

Първо – Националният съвет #препотвърди решението на Изпълнителното бюро и парламентарната група да прекрати преговорите с ГЕРБ-СДС за първия мандат.

Второ – възлага на парламентарната група да гласува “#против“ правителство, предложено от г-жа Габриел.

Трето – когато бъдем поканени за #втори или #трети мандат, да #участваме в разговорите.

Четвърто – при невъзможност да се формира редовно правителство и се наложи ново служебно на президента Радев, членове на #БСП да не участват в него.

По последната точка дадох аргументи за взетото решение – ние не споделяме част от политиките, провеждани от служебния кабинет и не искаме #БСП да се ангажира с тези политики, чрез свои представители.

Вижте и

Дадох пример с предложения #бюджет от служебния кабинет, който замразява социалните разходи – замразена минимална #заплата, #майчинство, детски #надбавки.
Или пък служебното правителство изнася оръжия за Украйна и не искаме да бъдем отъждествявани с такива политики. Това е #принципна позиция, защото вече няколко пъти наши членове влизат в #служебни кабинети, без да уведомят партията, а след това върху партията се хвърля #отговорност за определени политики на такъв кабинет.

На въпрос относно съставяне на #експертно правителство, а не на кабинет, оглавен от политически фигури, отговорих, че винаги сме били на такава #позиция. Смятам, че една от #грешките на Борисов за първия мандат беше точно, че предложи ярка #политическа личност за министър-председател.

Трябваше предварително да си уговорим задачите, сроковете за изпълнение и тогава да се говори за министър-председател и министри експерти. В това яростно политическо #противопоставяне, ние смятаме, че лидерите и ярките политически лица на партията трябва да #отстъпим назад, ако искаме наистина да постигнем съгласие по важни национални задачи.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре