Сега четете
Министър на енергетиката Росен Христов ще председателства министерска среща, посветена на европейската ядрена индустрия

Министър на енергетиката Росен Христов ще председателства министерска среща, посветена на европейската ядрена индустрия

Българският министър на енергетиката Росен Христов днес е на посещение във Франция, където ще вземе участие в среща на държавите от Европейския съюз, подкрепящи развитието на ядрената енергетика, съобщи министерството на енергетиката.

Форумът ще бъде открит от френския министър на енергетиката Аниес Пание-Рюнаше, както и от еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон.

Втората част на събитието, посветено на рестарта на ядрената индустрия в Европа, ще бъде председателствана от министър Христов.

В програмата на българския енергиен министър при посещението му във Франция са предвидени и срещи с ръководствата на френските  компании „Фраматом“ (Framatome) и Е Де Еф (EDF), информира министерството.

Очаква се в срещата да вземат участие представители на 16 европейски страни, 14 от които са страни членки на ЕС, разполагащи с атомни мощности, плюс Великобритания, която вече не е част от Общността, а Италия ще присъства като страна наблюдател.

Вижте и

Очаква се страните да насърчат интегрирането на ядрената енергия в енергийната политика на ЕС, според проект на комюнике.

Също така, според новинарската агенция, те ще призоват за публикуване на комюнике от страна на ЕС относно малките модулни реактори. Укрепването на веригата за доставки и намаляването на зависимостта от Русия също са посочени като цели за координация между страните.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре