Сега четете
70 процента от глобите да остават в местния бюджет. Кметове стават катаджии

70 процента от глобите да остават в местния бюджет. Кметове стават катаджии

Кметовете – катаджии! Това нововъведение предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени в 49-тия Парламент. Идеята е 70 процента от глобите да остават в местния бюджет. Има ли подкрепа тази идея?

 

Пътят Велико Търново – Русе, част от международният път Истанбул – Букурещ е изключително натоварена отсечка и първокласен път. Готови ли са местните в село Поликраище да приемат кметовете и като катаджии в синхрон с внесения законопроект за разглеждане в Парламента, – кметовете и на малките населени места да могат да глобяват шофьори по четвъртокласната мрежа. Какво отговориха хората, кметовете?

 

На кмета на Поликраище Марин Тодоранов това му се струва невъзможно и смята не бива да става.

 

Той е три мандата кмет на село Поликраище, прочуло се с честите пътни инциденти с тирове по международния път, минаващ през населеното място. Управникът е категорично против законопроекта, който му вменява и длъжността катаджия.

 

„Да правим фишове и глоби.. Просто е смешно. Един селски кмет прави всичко. Той е виновен за паднало дърво, за ухапан човек и куче. Той е само длъжен. Права – няма“, заяви кметът.

 

Идеята за кметове – пътни полицаи намери и поддръжници, макар и малко.

0Според местен мъж е логично. „В интерес на истината малките населени места са доста изолирани от контрол и съм много „за“ кметовете да вземат нещата в свои ръце. Като минат едно обучение и готово“, споделя той.

 

„Като направим акт или фиш, той ще обжалва в съда и ние ще се чудим, как да си изпълняваме служебните задължения. Които са и без това много. Ние сме и нотариуси…“, посочва Тодоранов.

Вижте и

 

Според автоекспертите идеята, като цяло е добра.

 

„За мен идеята е добра, защото трябват средства на общините. Със средствата ще се поддържат сигнализацията, пътната маркировка, мрежата. Законно, как ще стане налагането на фишове…и още повече тези които налагат фишове трябва да знаят Закона за пътищата“, коментира Илко Цветков – автоинструктор.

 

И сега в Закона са предвидени правомощия на кметовете, близки до тези на полицаите. Те могат да правят, дори граждански арести. Дали ще получат, обаче, властта на Пътните полицаи?

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре