Сега четете
12 МАЙ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ

12 МАЙ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ

Международният ден на медицинската сестра се отбелязва на 12 май всяка година от рождения ден на Флорънс Найтингейл с прякор „Жената с лампата“.

 

От време на време има моменти, когато празнуваме и признаваме достойнствата. И от време на време сред нас се появяват личности, които остават в паметта на човечеството, а не само на пациентите, чието страдание се облекчава.

 

На Международния ден на медицинските сестри предлагам да отпразнуваме професионалисти, които са преодолели бариерата на своята професия и са влезли в паметта на човечеството.

Има личности, които са се превърнали в образци за човечеството.

Има медицински сестри, които се грижеха за ранените на фронта или в мирно време и се бориха за преодоляване на предразсъдъците и бариерите.

Когато Флорънс Найтингейл получи разрешение да отиде на фронта, за да се грижи за войниците, историята на професията пое по друг път.

Личност, чието име се е превърнало в синоним на професията на медицинска сестра и е неин символ, Флорънс Найтингейл е британка, живяла между 1820 и 1910 година. от 38-те жени, които тя обучава, са високо ценени от британското правителство и лекарите по онова време.

 

Флорънс Найтингейл той беше и важен статистик. Благодарение на амбицията и отдадеността, които проявяваше, болниците от 19-ти век бяха превърнати в адекватни лечебни заведения, оборудвани от санитарна гледна точка и със специализиран персонал, готов да се грижи за болните по всяко време. Поради алтруизма и личността си, Флорънс Найтингейл е посветила целия си живот на подпомагане на болните в болниците.

 

Елън Догърти, от Нова Зеландия, е първата медицинска сестра в света, която е регистрирана. Работила е в Нова Зеландия, първата страна, в която медицински сестри са били записани в професионална организация.

Елън Догърти е била обучена в болница Уелингтън и е координирала Северна болница Палмърстън.

 

По-модерна легенда в здравеопазването, Вирджиния А. Хендерсън (1897 – 1996) получава титлата „Медицинската сестра на върховите постижения на 20-ти век“. Неговият принос оказа влияние върху националната и международната професионална общност.

Вижте и

 

 

Кралица Мери (Мери от Единбург), племенницата на кралица Виктория и цар Александър II, братовчед на цар Николай II, крал Джордж V на Англия и император Вилхелм II на Германия, също беше емблематична фигура по отношение на помощта. медицински.

 

Така по време на Първата световна война кралицата в изгнание в Яш лично се грижи за ранените. Тя организира и ръководи важна служба за медицинска помощ за войници, набавя храна, нейното участие повишава морала на войските, поради което тя не се поколеба да ходи често на фронта и подкрепя цивилното население. Тя получи прякора „Майка на ранените“.

 

Всеки ден всички от вас, които облекчават страданията на пациентите и отдават всеотдайно и всеотдайно енергията и времето на тази благородна професия.

Честит празник!

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре