Сега четете
Напусна ни легендарната голяма българска актриса Емилия Радева

Напусна ни легендарната голяма българска актриса Емилия Радева

Почина голямата българска актриса Емилия Радева, съобщиха от Театър „Българска армия“. На 23 май тя щеше да навърши 91 г. Родена е в Радомир. Завършва ВИТИЗ в класа на Боян Дановски през 1955 г. и изиграва много любими на публиката роли в театъра и киното. В творческата й съдба оставят следи поетът Николай Лилиев, преподаватели и режисьори като Масалитинов, Боян Дановски, Кръстьо Мирски и др.

„Мама си отиде, мама напусна този прекрасен свят и половина от моята душа отлетя с нея! Бях до нея, отиде си освободена от болки и мъки, в светлината на добротата, любовта и изкуството, които сътвори на тази земя, за мен и за всички вас, приятели и почитатели! Обичам те и ще те обичам до последния си дъх!“, написа във Фейсбук дъщерята на Емилия Радева и Любомир Димитров – Катерина Димитрова, също актриса, която в последните години живееше между България и Франция. Само преди 3 месеца от този свят си тръгна и най-добрата приятелка на Емилия – колежката й и нейна връстница Гинка Станчева.

По-възрастните зрители помнят Емилия Радева във филмите от 50-те години: “ Ребро Адамово“, „Легенда за любовта“, „Сиромашка радост“, а по-младите – от „Иконостасът“, „Снаха“, „Спомен за близначката“, сериала „Дом за нашите деца“. Носителка е на редица награди и отличия, между които орден „Стара планина“. Издала е книгата „Недовършеният пъзел“, а в навечерието на 80-ия си рожден ден и изповедта „Коя съм“.

През 1958 г. Емилия Радева става част от трупата на театър „Българска армия“, където преминава цялата й кариера и където създава десетки запомнящи се роли. Наричаха я „аристократката от народа“ – момичето от Радомир, което става една от най-царствените български актриси. Незабравими остават и превъплъщенията й в „Животът – това са две жени“ от Стефан Цанев на сцената на Театър 199, както и в моноспектакъла „24 часа от живота на една жена“ по новела от Стефан Цвайг, който Радева игра години наред и на различни независими сцени.

През 2013 г. актрисата е удостоена с наградена с „Аскеер“ за цялостно творчество.

Вижте и

Почти до 90-ата си година голямата Емилия Радева играеше на сцената в проекти на формация „Артисти със сребро в косите“. Една от последните й роли беше в спектакъла на Недялко Йорданов „Каквото – такова“ в Народния театър „Иван Вазов“, където си партнираше с други достолепни артисти от по-възрастното поколение като Жоржета Чакърова, Рут Рафаилова, Богдан Глишев и др.

Поклонението ще се състои на 16 май, вторник, от 13.30 ч. в храм „Свети Седмочисленици“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре