Теодора:Трябва да се създава стойностна музика,която да остане във времето

Теодора е една от популярните фолк изпълнители.Тя се  завръща на музикалната сцена след десет годишна пауза.

След завръщането си веднага пуска нови песни „Самолет“ Кеш“ „Направо Нов“,които веднага се превръщат в хитове.

Един от запонящите се хитове е „Гаси Тока“Моят Номер“Изневерявам ти“

Наскоро беше наградена на музикални награди за Развитие на музиката и ,за бързо завръщане на сцената.

Награди:Трета награда на журито за авторска македонска песен за „Отвори се, земьо“

Охрид фест – Охридски трубадури“ – Македония Награда за принос към развитието на балканската музика

Годишни музикални награди на „Фен тв“Певица на годината

Годишни музикални награди на радио „Романтика“Изпълнител на годината

Най-излъчван дискотечен хит на годината за „Изневерявам ти“

Албум на годината „Мой късмет“

Дуетна кавърверсия на годината „Моят номер“

Теодора, миналата есен се завърна на сцената след голяма пауза. Как ти се струва сега попфолкът?

Направо нов! (Смее се.) Така се казва и последната ми песен, която направих. Напоследък установявам, че използвам този израз не само за музиката, но и за редица други неща. Например си купих нов лаптоп, с който озвучителят ми да работи по участия. Та и той е направо нов. Но ако се върна към музиката, там промените са драстични от момента, в който прекъснах кариерата си и заминах за Америка. Инвестира се все повече в клиповете, визията е по-важна от всякога.

Ако преди години сме се обличали почти сами, разчитайки на собственото си виждане за тоалетите, сега работата със стилист е задължителна.

Така се работи и по целия свят. Но някои неща са си стари. Например все още се слушат кючеци, те са неизменна част от пика на купона.

Правят се и доста кавъри от съседните ни държави както навремето. Новите неща в бранша ни в повечето случаи са добре позабравени стари. Колелото се върти, модата се връща.

Би ли направила дует с някого, имаш ли нещо предвид? Една от най-успешните ти дуетни песни е например „Моят номер“…

Имам сравнително малко дуетни песни, всъщност част от тях дори са само т.нар. фючъринги, тоест участия на гост-изпълнители.

Никога не съм записвала дуети самоцелно. Държа с колегата или колежката да има преплитане на душите, гласовете ни или да са в пълен синхрон, или да сме две противоположности като тембър. Така е по-интересно за слушателите. Дуетът ми с диджей Джери „Моят номер“ е един от големите хитове в кариерата ми.

Безспорна роля за успеха му изигра фактът, че с Джери през годините сме поддържали много добри отношения. С моя колежка в момента сме задвижили работата по дуетна песен.

Тя е написала дори текста към нея, но още не сме се събрали в студио да я запишем.

Ако например нямаше подкрепа на продуцентите си и ако се беше завърнала като самопродуциращ се артист, щеше ли да ти бъде по-трудно?

Аз останах през всичките тези години лоялна към издателите си от Diapason Records. Възпитана съм от родителите си да благодаря и да бъда вярна.

Когато срещу мен виждам коректност, отговарям по същия начин. За мен дори и подписът под договора ми не е причината да работя точно с тази фирма.

Това са хората, които са направили от мен, едно пеещо момиче от Бургас, името, което съм сега.

Разбира се, щеше да ми е по-трудно, ако трябваше да правя всичко сама. Не искам това, защото в крайна сметка съм творец и изпълнител, но не и мениджър и организатор. Нека всеки да се занимава с това, от което разбира. Това е философията ми.

 Залагаш и на фолклора в репертоара си, не само на попфолк. Ако събереш достатъчно песни за един смесен албум, би ли издала такъв, придружен от промоция? Вече рядко се правят промоции.

Завършила съм гимназия с фолклорен профил. Знаете, че съм от Бургас, затова странджанските песни са моите песни, които най ми лежат на сърце. Пея ги с най-много чувство, усещам ги. Разбира се, имам и македонски, и тракийски песни. От половин година вече създавам и своя авторска музика на фолклорна основа. Работя по такъв албум.

Не бих искала да смесвам фолклора и попфолка в общ албум, ще ги разделя в отделни албуми, поне това е моето виждане.

Бих се радвала, естествено, да имам и промоция, зависи от много фактори.

Много се изписа в медиите за живота ти в Америка. Не мога да не попитам – как са децата и съпругът ти?

Америка беше красив етап от живота ми, но камъкът си тежи на мястото. Липсваше ми активното пеене, да съм близко до професията си, затова се върнах.

Вижте и

Благодаря, всички сме много добре, най-вече сме здрави, гледаме се, радвам се да виждам всеки ден как моите малки дъщери растат.

Голямата ми дъщеря Мими вече е ученичка, а малката – Ани, е още бебе. Не мога да сравня майчинството с нищо друго.

С нито една песен, нито един хит, нито едно участие, с нищо.

 Поддържаш ли приятелства с колегите си, защото много приятелства в този жанр се развалиха

Ако едно приятелство се развали, вероятно не е било истинско. Имам малко приятели, но качествени и проверени. „Приятел“ е дума, която използвам предпазливо. За мен приятелството означава да си дори сродна душа с някого, да можете да споделите и трудните моменти заедно, да сте често в контакт помежду си.

С колегите от попфолка се виждаме рядко, а сега и с децата ми е съвсем трудно да излизам редовно с някого от тях на кафе, да си споделяме.

Имаме приятни колегиални отношения.

Какво мислиш за музикалните риалитита и за младите изпълнители, които искат да се занимават с музика? Какво би ги посъветвала?

Тези предавания са училище за сценично поведение. Човек придобива повече рутина, учи се да стои пред камера, да контактува с публиката. В този смисъл гледам положително. Риалититата дават добър старт за кариера на млади имена. Какво ще направят оттам нататък, е в техните ръце.

Младите, които искат да се занимават с музика, бих посъветвала да работят върху изграждането на репертоар. Опитът ми е показал, че това, което изпееш в първите години, особено пък в дебютния си албум, е много важно, защото определя стила ти, става визитната ти картичка. Бих ги посъветвала да създават стойностна музика наред с комерсиалната, за да останат във времето. Един ден, като се обърнат назад, така ще се гордеят със себе си.

Тази година със сигурност ще има „Пирин фолк“, ще участваш ли?

Очевидно имате повече информация от мен. (Смее се.) Нямам представа, не знам нищо. Това е един от любимите ми фестивали, на чиято сцена вече съм изнасяла рецитал. Пожелавам си пак да изляза един ден на този форум и да изгоря в магията му. Чудя се с кои думи точно да разкажа какво е „Пирин фолк“. Не е само фестивал. Не, не може да се опише с думи. Трябва да се изживее.

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре