Сега четете
Как се приготвя кафе на джезве?

Как се приготвя кафе на джезве?

Кафе можем да си приготвим по различни начини и всеки от тях си има своите привърженици. Въпреки че днес разполагаме с последно поколение автоматични кафе машини или капсулни такива, с които ще получим любимата напитка много лесно и бързо, не са малко хората, предпочитащи най-стария метод – кафе на джезве.

Кафето на джезве – произход и разпространение

Кафето, приготвено на джезве, е известно у нас като „турско кафе”, но може да го срещнете и като „гръцко”, „арабско”, „арменско” и т.н., според географския регион, в който се намирате. Знае се, че този метод произлиза от Близкия изток, затова според някои специалисти трябва да носи името „кафе на Близкия изток”.

От векове то е разпространено в Близкия изток, в Северна Африка и Кавказ, на Балканския полуостров и навсякъде, където има преселници от тези страни.

Културата за пиене на кафе, приготвено в джезве, и до днес е на почит в Турция, Гърция, Кипър и много други. Интересен е фактът, че от 2013 г. тази напитка е включена в специалния списък на ЮНЕСКО като нематериално културно наследство.

Емблематичното „турско кафе”, толкова популярно и на други места, има отличителен характер в едноименната страна поради различното мелене на зърната и самия метод на приготвяне.

Как да си направим кафе на джезве?

Макар да има някои нюанси в приготвянето на такова кафе в различните части на света, основните правила са няколко. Първото, което е нужно за традиционната „рецепта”, е много фино смляно кафе. И макар че всички кафеени зърна са удачен избор, сортовете „Арабика” са предпочитани. Може да ги смелите и у дома с подходяща мелничка – електрическа или ръчна.

Няма как да пристъпите към приготвянето на кафето, без да разполагате с джезве. Всъщност то представлява малка тенджера с дълга дръжка и удобен улей за изливане.

Докато първоначално тези съдове били изработвани от мед или месинг, дори от злато и сребро, днес могат да се открият и джезвета от алуминий и керамика. Вместимостта им също бива различна – за едно, две или три кафета.

Макар че в наши дни масово се използва котлон за варене на напитката, по традиция турското кафе се приготвя на жарава или пясък. Все още може да се насладите на този прочут автентичен метод, тъй като в много кафенета той е съхранен и се предлага като атракция.

Самият начин за приготвяне на прекрасно кафе в джезве не е труден и включва следните стъпки:

Традиционно в турското кафе се добавя захар. В Турция е прието още с взимането на поръчката да се пита колко сладко да бъде кафето-с по-малко, средно или повече захар. За кафе с по-малко захар се слага една бучка или 2-3гр. захар. За кафе със средно количество захар се слагат 2 бучки или 4-5гр. За сладко кафе се слагат 3 бучки или 7-8гр.

Рецептата за една чаша турско кафе е:

Кафе 7-8гр.

Захар 2-3гр.

Вода 50-60мл.

Метод за приготвяне:

Затопляме котлона на ниска температура.

В джезвето слагаме кафето, захарта и водата.

Разбъркваме съставките и ги слагаме на котлона.

Усилваме котлона на почти максимална степен.

Разбъркваме отново.

Когато кафето започне да се надига и точно преди да кипне се сваля от котлона. Това е първата запарка. Тук трябва да вземем 1-2 лъжички от каймака на кафето и да ги сложим в чашата. По този начин взимаме аромата на кафето.

Връщаме джезвето отново на котлона и изчакваме да започне да се надига отново, след което го сваляме и наливаме кафе до средата на чашата. Това е втората запарка. Тук взимаме от кафето неговата сладост.

Връщаме джезвето на котлона и изчакваме отново да се надигне, като внимаваме да не кипне. След това доливаме в чашата. Това е третата и последна запарка, при нея се извличат кофеинът и познатата за турското кафе горчивина.

Вижте и

Въпреки че не изглежда трудно, приготвянето на хубаво кафе на джезве и сервирането му си имат специфики.

 

Преди всичко, важно е кафето да бъде прясно смляно, за да се разпени. Използваната вода трябва да бъде студена, а когато смесвате в нея кафето и захарта, не трябва да го правите твърде бързо.

 

По желание овкусете напитката с кардамон или канела, още докато смесвате кафето с водата.

 

Когато прехвърляте готовото кафе в чашата, го наливайте бавно, за да запазите мехурчетата.

 

По традиция, при поднасянето си турското кафе е придружено с чаша студена вода и вкусен десерт – парченце шоколад, локум, баклава, бяло сладко и други.

 

Гъсто, ароматно и пенесто – кафето на джезве е напитка, която се прави с много внимание, а когато тънкостите за приготвянето му бъдат усвоени, може да се превърне в любим ритуал. Имайте предвид, че така приготвеното кафе е по-силно от обикновеното, затова, ако сте свикнали да пиете по няколко чаши дневно, трябва да бъдете внимателни с консумацията.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре