Сега четете
България трябва да приеме еврото най-късно до 1 януари 2025 г

България трябва да приеме еврото най-късно до 1 януари 2025 г

България трябва да приеме еврото най-късно до 1 януари 2025 г. Приоритет за настоящия парламент ще са всички законопроекти, които трябва да влязат в сила до тогава. За тази цел настоящият председател на НС Росен Желязков се ангажира нужните нормативни документи да бъдат разгледани и приети от депутатите.

До месец се очаква Законът за въвеждане на еврото да бъде готов и предложен на обсъждане стана ясно на дискусия, посветена на приемането на еврото в Министерския съвет.

Основният проблем за придвижването на процеса напред е високата инфлация, която надхвърля средната в държавите-членки на Европейския съюз. Вицепремиерът Атанас Пеканов увери, че са предприети всички стъпки, за да се успокои увеличаването на цените.

“Постигането на инфлационния критерий е предизвикателство за страната заради сравнително ниското ниво на цените в сравнение с цените от ЕС и страните от еврозоната“, заяви Методи Методиев – служебен заместник-министър на финансите.

 

Друго предизвикателство е общественото доверие в замяната на лева с евро. Хората трябва да бъдат успокоени, че приемането на единната за ЕС валута няма да доведе до поскъпване, стана ясно още от дискусията.

 

Вижте и

„Ако изпълним всички критерии, ние бихме могли да се похвалим със завършването на тези важни евроинтеграционни процеси, венец на които е приемането на еврото. В този смисъл вярвам, че НС ще изпълни своите ангажименти в най-скорошен порядък и ще приеме необходимите законодателни актове, които да гарантират нормативната база за въвеждането на еврото в най съкратени срокове“, заяви председателят на НС Росен Желязков.

 

„Все по-разширяващата се територия, която единната валута обхваща, позволява тя да разгърне в пълен размер своя потенциал, да доведе до една още по-интегрирана европейска икономика, до по-ниски транзакционни разходи за участващите държави, до повече инвестиции, до по-добра конкурентоспособност“, заяви Нина Стоянова – подуправител на БНБ.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре