Сега четете
НАД 200 000 ПОСЕТИТЕЛИ СЪБРА ЗА ТРИ ДНИ СЪБОРА НА ОВЦЕВЪДИТЕ

НАД 200 000 ПОСЕТИТЕЛИ СЪБРА ЗА ТРИ ДНИ СЪБОРА НА ОВЦЕВЪДИТЕ

Над 200 000 посетители събра за три дни край Петропавловския манастир единадесетото издание на Националния събор на овцевъдите. Събитието бе под мотото „Да! На българското производство“ и се превърна в истински празник както за фермерите и професионалистите в бранша, така и за любителите на народните традиции,  бит и творчество.

В понеделник, 8 май, се проведе най-атрактивното фермерско състезание от програмата на събора за най-тежък коч. Победител стана 166-килограмовият Коци, кръстоска между породите Асаф и Черноглава Плевенска. Животното донесе на собственикът си Веселин Димитров от с. Слънчево парична награда от 1000 лева, но не успя да победи досегашния рекордьор 170-килограмовия Мани.

За да премерят тегло в най-популярната надпревара на кантара бяха качени още 5 коча от породите Черноглава Плевенска, Ил сьо Франс и  Шароле.Изненадваща бе появата на декоративния овен Леонардо, донесен на ръце от собственика си. Със своите 32 килограма мини кочът на ЕТ „Аваси“- Белоградец се оказа 5 пъти по-лек от фаворита Коце, но обра овациите на публиката и получи специална награда.

12 фермери от различни  краища на страната се включиха в състезанието по ръчно доене, което бе спечелено от Хасан Ахмед от с. Вълчин. Хъс и завидни умения показаха в извънконкурсната част  деца, надежда за бъдещето на бранша.

Победител във второто състезание по стрижба, в което се включиха 7 участника,  стана Захире Исмаилов от Търговище с време 9,36 мин. На Събора на овцевъдите от 6 до 8 май бяха показани над 1000 животни /овце, кози, коне, кучета, магарета и др./, селскостопанска техника и оборудване, фермерски състезания, изложение на продукти от овче и козе мляко и месо,  различни занаяти, фолклор от цяла България, етно кътове и възстановки и още много атракции различни атракции.

Вижте и

Големият браншови форум се организира от Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.  Медийни партньори са Българска телеграфна агенция и Българското национално радио.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре