Сега четете
Кабинет за зимата е като гадже за лятото – не е сериозно

Кабинет за зимата е като гадже за лятото – не е сериозно

Правителство с кратък мандат няма да е способно да реши належащите проблеми и предизвикателства в страната. Това заяви евродепутатът от ЕНП/ДБ Радан Кънев в интервю за „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ в неделя. По думите на Кънев пред България стоят задачи, които са нерешими за 3, 6 или 12 месеца, но 18-месечната законодателна програма, която се обсъжда между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, вече е „нещо сериозно“.

„Кабинет за зимата е като гадже за лятото – може да е приятно, но не и сериозно. Подмятането на Бойко Борисов за правителство за три месеца, което да гласува бюджета и законите по ПВУ – ами Планът за възстановяване и устойчивост обхваща над 20 реформи, повечето от които произтичат от стари наши задължения и са много полезни за българските граждани и предприемачи, което не значи, че е лесно да се осъществят. Това законодателство за 3 месеца е невъзможно“, посочи Радан Кънев.

Той коментира, че няма разцепление в редиците на ПП-ДБ, а просто коалицията допуска диалога между различните мнения, чрез който да се стига до общо решение.

„За мен запазването на единството на ПП-ДБ е изключително важно и е от обществен интерес, не само от партиен. Трябва да се има предвид, че това единство се гради с диалог и от различни позиции се стига до общо решение. И аз това виждам и много ми харесва“, обясни той.

Кънев оцени положително разговорите за управление между различните политически сили и изрази надежда 49-ото Народно събрание да се ръководи от обществения интерес и да не взима популистки решения в името на предстоящите местни избори.

„Опитваме се като общество да спрем часовника, но живеем в свят, който не ни чака и нещата изглеждат все по-лоши. Намираме се в дълбока политическа криза от протестите на 2020 г. насам, които останаха без решение. Ние не успяваме да започнем промяната, поискана от хората. Тя започна при кабинета Петков, но много бързо силите на статуквото се мобилизираха и успяха да я свалят от власт, с което започна нова по-тежка фаза на политическата криза.

Това, че нещата са странни и необичайни и не се случват, както сме свикнали досега, е по-скоро добра новина. Защото ние търсим решение, което го няма в учебниците и всички разговори, които се провеждат в момента, според мен са положителни.

Вижте и

Коалиционни преговори не се водят и трябва да сме наясно с това. Водят се преговори за намиране на формула за качествено управление в страната без политическа коалиция. Това е мандатът, който имат тези политически сили от хората, които са гласували за тях. Дали тези преговори има опасност да се превърнат в елемент от предизборна кампания, да загубят своята политическа същност и да имат партизанска същност? Да – има такава опасност и това видяхме и в предишния парламент“, каза Радан Кънев.

Според него системната кризисна ситуация, в която се намираме, вече заплашва националната сигурност.

„Единственият смисъл да имаме редовно правителство и мнозинство, което да гласува законодателна програма, дори да не се харесваме взаимно в това мнозинство, е България на първо място да излезе от една системна кризисна ситуация, заплашваща националната сигурност. И на второ място – да използва огромни икономически възможности, които да поставят на нови, по-бързи релси и българския бизнес и българските домакинства. Които възможности да доведат до намаляване на консумацията на енергия и на сметките, да увеличат конкурентоспособността на българския бизнес и да се ускори процесът на получаване на доходите. А доходите оттук нататък не могат повече да се увеличават с решение на правителството или Народното събрание, а един успешен пазар е логично да доведе дотам, но трябва да се вземем в ръце и да си свършим работата“, заключи Кънев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
1
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре