Сега четете
Очаква се днес депутатите да гласуват състава на парламентарните комисии в 49-ия парламент

Очаква се днес депутатите да гласуват състава на парламентарните комисии в 49-ия парламент

Очаква се днес депутатите да гласуват състава на парламентарните комисии в 49-ия парламент, но без председателите им, тъй като все още няма консенсус. Това съобщи вчера пред журналисти председателят на ПГ на „Възраждане“ Костадин Костадинов след председателски съвет.

Всяка една от политическите сили ще предложи своите представители в отделните комисии, без обаче да бъде гласуван състав на ръководството им – председатели и заместник-председатели“, обясни той. От думите му стана известно, че на този етап между формациите няма съгласие кой да оглави отделните парламентарни комисии и затова изборът на ръководство ще бъде отложен евентуално за заседанията другата седмица.

Лидерът на „Възраждане“ уточни, че според правилника на парламента, когато няма избран председател, заседанията на комисиите могат да бъдат свиквани от председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Според приетия Правилник за организацията и дейността на 49-ото НС в него ще има 25 постоянни комисии, както беше и в 48-я парламент. Разликата е, че Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта вече ще бъде Комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта.

Приетата в пленарната зала в сряда седмична програма предвижда също днес да има блицконтрол. В правилника е разписано, че той се провежда в първите до два часа на заседанието в първия петък на всеки месец, а  министър-председателят и заместник министър-председателите се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството.

В гласуваната програма е също изслушване на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов по искане на „БСП за България“, от когото депутатите искат да чуят информация как правителството изпълнява решението на НС Министерският съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част „Енергетика“.

Вижте и

По искане на ПГ на „Възраждане“ по същата тема, освен  Атанас Пеканов,, ще бъде изслушан и служебният министър на енергетиката Росен Христов

В програмата е и редовният петъчен парламентарен контрол. На депутатски въпроси ще отговарят вицепремиерите Христо Алексиев и Иван Демерджиев и министрите Росен Христов, Весела Лечева, Росица Велкова-Желева, Асен Меджидиев, Крум Зарков, Найден Тодоров и Никола Стоянов.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре