Сега четете
Представители на ГЕРБ-СДС и на „БСП за България“ обсъдиха на среща в парламента бюджета и секторните политики

Представители на ГЕРБ-СДС и на „БСП за България“ обсъдиха на среща в парламента бюджета и секторните политики

Представители на ГЕРБ-СДС и на „БСП за България“ обсъдиха на среща в парламента секторните политики и бюджета. На разговорите, преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство, присъстват експерти от двете политически сили.

Отчитаме много сериозните предизвикателства пред държавата ни, много сериозната отговорност, която носим всички, най-вече ние – като победител на последните предсрочни парламентарни избори, да съумеем да предложим управленска програма, която да бъде подкрепена от максимален брой народни представители, които да формират мнозинство, което е готово да подкрепя правителство, което да я изпълнява, заяви Десислава Атанасова. Тя отбеляза „тежките“ решения, които предстоят. Ще се наложи да се върнем във времената на консервативна фискална политика, ще се наложат непопулярни мерки и решения, които ще препотвърждават евроатлантическия път на България, посочи Атанасова.

Тя отбеляза, че управленската програма на ГЕРБ е представяна многократно, „тя не е в екселска таблица“, но е детайлно разписана с мерки, цели и начини да бъде постигната, и предложи да говорят по секторни политики.

Заместник-председателят на Народното събрание от „БСП за България“ Кристиан Вигенин посочи, че са се отзовали на поканата на ГЕРБ-СДС за среща с разбирането, че диалог трябва да се води, но до момента този процес бил хаотичен. Преди да влезем в детайли какви са нашите приоритети, партийни и политически, преди да започнем да сравняваме нашите програми, трябва да определим две-три неща, които да дадат насока на този процес, каза Вигенин. Хубаво е да имаме яснота как ГЕРБ си представя срока на действие на едно редовно правителство и как ГЕРБ си представят формата на такова възможно правителство, посочи той. По думите му са очертани три формата – на малцинството, коалиция, „правителство на личности“.

Вижте и

Той очерта приоритетните въпроси за БСП – социалната, демографската политика, образование, здравеопазване, съдебната реформа и членството в Шенген, и посочи, че дефицит от 3 процента не е приемлив. Не приемаме и тези 6,4%, които е определил служебният кабинет. Смятаме, че напълно възможно е при спазване на социалните ангажименти и в същото време на финансовата стабилност да разсъждаваме върху бюджетен дефицит от около 4,5%, посочи Вигенин. За нас финансовата стабилност е важна, но в същото време трябва да се намерят и необходимите баланси, така че да се гарантират и нужните социални ангажименти на държавата към българските граждани, заяви още той.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев коментира, че първата важна тема е дали това Народно събрание ще има мнозинство, което да излъчи правителство, втората е бюджетът. Прав е Вигенин да търси повече логика във всяка от стъпките в процеса, но нормалната политическа логика изчезна последната година и половина, коментира той. Според Дончев трябва да се намери технология този процес „от избори в избори“ да прекъсне. Отдавна сме в нетрадиционните жанрове, посочи той. По думите му диалог трябва да има и между тези, които са различни.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре