Сега четете
България започна да изпреварва някои страни за свободата на медиите

България започна да изпреварва някои страни за свободата на медиите

България се изкачва с 20 места в новото издание на глобалната класация за свободата на медиите на „Репортери без граници“. Страната заема 71-во място в света от общо 180 държави.

Само преди три години България заемаше 111-та позиция в класацията, но започна стремглаво изкачване, след като депутатът от ДПС Делян Пеевски продаде медийния си бизнес, а правителството на Бойко Борисов падна от власт.

В началото на 2021 година България бе практически последна в Европа по медийна свобода, без да се броят Русия, Беларус и Турция.

Сега страната изпреварва Унгария, Малта и Гърция, които са страни от ЕС. Въпреки изкачването в класацията, оценката на “Репортери без граници“ за състоянието на българската медийна среда не звучи особено ласкаво.

“Медийната свобода в една от най-бедните и най-корумпирани страни в ЕС е крехка и нестабилна. Малкото независими гласове в България работят под постоянен натиск“, се казва в изводите на “Репортери без граници“.

„Позицията на България се подобри през миналата година. Нито една от мерките, предложени от „Репортети без граници“ за подпомагане свободата на печата, не беше реализирана, но и нямаше сериозни нарушения“, се казва още в коментара за България. Предложенията на „Репортерите“ бяха направени преди повече от две години с лична среща между ръководството на организацията и тогавашния премиер Бойко Борисов.

Най-впечатляващият прогрес през последните три години е на Северна Македония. Страната се намираше заедно с България около 110-тото място в класацията, докато сега е на 38 място. България беше на тази позиция преди 16 години, точно преди Ирена Кръстева да купи първите си медии с кредит от КТБ.

Вижте и

„Репортери без граници“ публикуват класацията си традиционно на днешния 3 май, който е Световен ден на свободата на печата. Според тазгодишния индекс, най-свободни са медиите в Норвегия, а най-малко свободни – тези в Северна Корея.

Според тазгодишния Индекс на медийната свобода ситуацията е „много сериозна“ в 31 държави, „трудна“ в 42, „проблемна“ в 55 и „добра“ или „задоволителна“ в 52.

„Индексът показва ситуации с големи възходи и спадове и безпрецедентни променив отделни държаро. Добър пример е издигането на Бразилия с 18 позиции и падането на Сенегал с 31. Тази нестабилност е резултат от увеличената агресивност от страна на властите в много държави и увеличаващата се враждебност към журналистите в социалните медии и физическия свят. Непостоянството е и последствие от ръста на индустрията за фалшиво съдържание, което произвежда и разпространява дезинформация и осигурява инструменти за създаването ѝ“, коментира генералният секретар на “Репортери без граници“Кристоф Делоар.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре