Сега четете
Съюзът на българските писатели отбелязва 130 години от рождението на Елисавета Багряна

Съюзът на българските писатели отбелязва 130 години от рождението на Елисавета Багряна

Съюзът на българските писатели (СБП) отбелязва 130 години от рождението на Елисавета Багряна.

На нея е посветен юбилеен брой от вестник „Словото днес“.

Изданието ще бъде представено днес в 37-о СУ „Райна Княгиня“, в ЖК „Люлин“ 10. По покана на Цветомира Георгиева – директор на училището, ще се състои среща-разговор на екипа на вестника с учениците и преподавателския състав. Предвиден е и ученически рецитал по стихове на Багряна, съобщават от СБП.

На 27 април в „Американски център“ на Столичната библиотека за изданието и за Багряна ще говорят Боян Ангелов – председател на СБП, Надя Попова – главен редактор на „Словото днес“, Анжела Димчева – литературен критик, Елисавета Шапкарева – поетеса и внучка на Багряна, Катя Зографова – изследовател на жизнения път на Багряна.

Рециталът по стихове на Багряна – на осем езика – е с участието на Боян Ангелов, Стоянка Боянова, Надя Попова, Захари Иванов, Анжела Димчева, Петър Велчев, Хайри Хамдан, Мая Панайотова и Озлем Тефикова.

На заглавната страница на „Словото днес“ е емблематичното стихотворение на Багряна – „Потомка“. Редом с него са историко-аналитичната статия на проф. д.ф.н. Валери Стефанов „Вечност и святост в поезията на Багряна“ и откъс от мемоарно есе на Блага Димитрова.

Вижте и

В броя са включени статии на проф. Михаил Арнаудов („Багряна – това е талант и блестящ човек“), на Дора Колева („Моите докосвания до Багряна“), на Катя Зографова („Словозография за Багряна и Бретан“) и на френския литературовед Роже Бернар. Има и мемоарни текстове на Станка Пенчева, Георги Йорданов, Петя Александрова и Елка Няголова. Публикувано е интервю с Любомир Шапкарев – син на Елисавета Багряна, есе от Елисавета Шапкарева и рецензия за нейна книга от Людмила Малинова, както и обзорна статия на Анжела Димчева за преводите на Багряна по света.

На всяка страница има архивни снимки, факсимилета на писма, корици на книги. Включени са 15 от най-известните стихотворения на Багряна. На цветните страници има известни нейни портрети, рисувани от натура.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре