Сега четете
Рафет Улутюрк за хората, за българската политика и за изборите в Турция

Рафет Улутюрк за хората, за българската политика и за изборите в Турция

Ако искате България да я има трябва политиците да говорят и да мислят за страната, а хората да гласуват за нея, категоричен е председателя на БУЛТЮРК. 

Андрей Велчев: Уважаеми зрители и приятели на Любословие БГ имам удоволствието в навечерието на един от най-светлите празници за мюсюлманския свят, да гостуваме в Истанбул на Рафет Улутюрк, председател на една от най-големите изселнически организации „Бултюрк“. Благодаря ви, че ни приехте на този свят за целия мюсюлмански свят празник. Разкажете ни малко повече за вас и за организацията „Бултюрк“.

АУДИО ФАЙЛ ЗА СЛУШАНЕ:

Рафет Улутюрк: Първо, ми позволете да поздравя мюсюлманите в България, и в целия свят с нашия Рамазан Байрам.
„Бултюрк“ е създадена през 2003 година от 33-ма души, професор д-р Хаят Дурмаз беше първият председател на организацията. През 2010 година той напусна и остави на нас движението и от 2010 година досега съм председател на организацията. Организацията е различна от другите организации с това, че ние работим и в България, и в Турция. Ние сме организация не само за избори. Преди изборите всички са на арената, но ние от 2003 година досега работим и сме до хората. Както виждате тук във витрината имаме 103 книжки, в които е събрано това, което сме направили и писали, както за България, така и за турския свят. Знаете, че не е парламентарна, а президентска република. Имаме една книжка за президентската република, която е издадена още преди Турция да стане президентска република. Целта на нашата организация е работа не само в Турция и в България, но и в целия свят и да се направи добро за всички хора. И хората да се отнасят едни към други като хора, а не като към турци, българи, цигани и прочие. Защото при нас мюсюлманите хората се гледат като хора и не се разделят на етнически групи или на бедни и богати.
Андрей Велчев: г-н Улутюрк, какво е да си български изселник в Турция?
Рафет Улутюрк: Знаете, че Турция е майка на всички турци по целия свят. На Турция се вярва и разчита най-много, защото тя ни е най-милото от всичко.
Андрей Велчев: Липсва ли ви България и колко често идвате?
Рафет Улутюрк: Естествено, че ми липсва България. Там сме родени, там сме израснали, там ни е минало детството. Това не може да се забрави. Никой не може да забрави мястото, където е роден и живял.
Андрей Велчев: г-н Улутюрк, как поддържате дружбата с България?
Рафет Улутюрк: В България комунистическото време още не е отминало. То е започнало, но не е завършено, защото там управляващите са едни и същи. В България няма нито една политическа партия, която да работи за всички избиратели. Едните са вляво, другите са вдясно, но няма нито една партия, която да има заместник- председател турчин, заместник-председател циганин, заместник-председател от помашките турци.
Андрей Велчев: Това на какво се дължи, на някакъв страх ли?
Рафет Улутюрк: Не, не е страх. В България има ПП „Атака“, на която в главите още им е турско робство макар, че такова робство няма от 100 години. Това се пише по вестниците, по книгите и хората наистина не знаят истината. Преди в България в църквите са се молели на руски или на гръцки език, но Османската империя им дава българската църква и те започват да се молят на български език. Ако това не беше станало, сигурно днес нямаше да има и българска нация. Един българин се чувства българин, но първо трябва да е и добър християнин. В България знаете и християнството, и мюсюлманството от 1944 година насам отвсякъде се реже, и нито има вярващи мюсюлмани, нито има вярващи християни. И затова сме на това дередже. Хубавите неща се случват и идват независимо, че един човек е християнин или мюсюлманин. И в двете религии няма лоши неща и проповядват добродетили. Но истината трябва да се научи, затова се борим християни и мюсюлмани. Политиците разделят хората и ето сега на изборите в Турция е така.
Разделят се, защото управляващите искат. Да речем сега в Кърджалийско 70% са турци, но нито една партия не издига там кмет турчин. След 6 месеца пак ще има избори. Да речем в София може ли бъде издигнат кмет с турско име и да спечели избори? Кажете ми вие?!
За първи път тук дойде една българска партия. И после казват от Турция идват само гласове за ДПС. ДПС-то има представители в Истанбул, представители в Измир, Бурса и какво очаквате?! Коя партия има представители – нито една. Аз много пъти съм казвал и Атака да дойде, ние наистина не се познаваме. В България турци и българи наистина не се познават.
Андрей Велчев: Това ли е основната мисия на „Бултюрк“, да свързвате българите и турците, тези, които се раждани тук и тези, които се раждат в България?
Рафет Улутюрк: Ние чистим тук българското гробище, но в България знаете нашите деди, камъните се изтриха, защото са с турски имена. Трябва да можем да живеем в България заедно, трябва добре да познаваме Александър Стамболийски, защото той за първи път, а не Ахмед Доган, въвежда турците в парламента. Какво казва Александър Стамболийски с това: „Елате да управляваме заедно.“ Днес в България липсва един български политик, който да работи за всички граждани, не за българи, не за турци. В България трябва да се научим да живеем заедно, който може, той да е министър-председател, той да е президент, не трябва да се мисли дали ще е българин или турчин. Кой ще управлява Кърджали. Ако бяхме работили 30 години съвестно, днес нямаше да го има този проблем. Днес примерно кърджалийците щяха да видят кой ще работи за града. Българските политици сега помагат на ДПС и после казват ДПС е много силна. Но ДПС го няма, от страх хората отиват да гласуват за тях, защото им казват: „Ако дойде българин, ще ти смени името.“. Много моля, коя година сме?!
Андрей Велчев: Това ли е най-големият страх на българските изселници?
Рафет Улутюрк: Естествено, че е. 1984 г. не може да се забрави. И аз не мога да го забравя. Могат да го забравят по-малките, които са били на 4-5 години, но тези, които са били над 15 години, всичко помнят.
Да, 2023г. сме, но политиката в България е българи и турци. Аз поканих и лидера на Възраждане Костадин Костадинов да дойде, да се видим и да говорим, защото не може всеки на своя глава да върви нанякъде. Трябва да седнем да уточним той какво иска, ние какво искаме. Ние не искаме България да изчезне, но натам отиват нещата. И ние се плашим от това, че е се плашим, че България няма да я има, ако с епродължи така.
Андрей Велчев: Защо мислите, че България ще изчезне?
Рафет Улутюрк: Защото през 2013 година един народен представител от Германия излезе в Европейския парламент и каза, че на България не й трябва име. Къде бяха тези от Атака, ГЕРБ от другите партии тогава?! Защо един депутат не излезе да каже, какво говориш ти, как може да говориш така? Нито един не го направи…
Андрей Велчев: Каква беше вашата позиция тогава?
Рафет Улутюрк: Ние сме родени в България. Досега нито да сте чули турски гражданин в България да е взел пистолет и да е казал, че иска да издига друго знаме?! Имало ли е такъв проблем?!
Политиците трябва да видят какво направи президента Реджеп Тайип Ердоган на тези, които ползваха оръжия, на терористите: „Оставете си оръжията, елате да живеем заедно.!“ Тогава всички бяха срещу Ердоган и в Турция, но след 3-5 месеца какво стана?!
Андрей Велчев: Заживяхте заедно в мир…
Рафет Улутюрк: Важното е не само да искаш за партията си, а да искаш за хората си, както Кемал Ататюрк. Лидерите трябва да искат не това, което хората искат, а да мислят за доброто на хората. Лидерът трябва да мисли, трябва да прецени и тогава да тръгне да прави.
Андрей Велчев: В тази връзка, какъв човек е Ердоган? Като че ли той в България не е толкова познат?
Рафет Улутюрк: Не само в България не е познат, а и в целия свят. Защото казват, че е диктатор. Кажете ми в европейската общност една държава, например, колко процента отиват на избори?
Андрей Велчев: Все по-ниска е избирателната активност.
Рафет Улутюрк: Най-високият процент е 50. В Турция 90% или 86% излизат да гласуват. Е добре кажете ми тогава, какъв диктатор е той. Ти влизаш във властта с 50%, а аз с 90%. Как може с 90% да дойде и да стане диктатор, а този, който става с 50% да е демократ?!
Андрей Велчев: Значи има одобрение към него?
Рафет Улутюрк: Ердоган мисли първо за държавата си, после за турския свят, после за мюсюлманския свят. Ние сме в Африка, там сме, за да им помогнем. Европейците защо са в Африка – за материална полза. Не може един мюсюлманин да те ограби, но той идва и ти предлага да работите заедно. Заедно може да се работи, но не и да ти вземе всичко, защото това мюсюлманството не го позволява. В Афганистан не са мюсюлмани, те правят там, каквото им кажат американците. Знаем какво са направили в Африка и французите, и англичаните. Сега започваме да научаваме за какво става дума. До вчера гледахме Европа, че е най-модерната, но сега какво излезе – ти отиваш грабиш и после идваш и викаш аз съм много богат…
Андрей Велчев: Това ли е скритата истина, за която говорихте?
Рафет Улутюрк: Да. След 14 май наистина целият свят ще види друг свят, ще има друг свят и това ще започне от Турция.
Андрей Велчев: Вие какво очаквате от изборите?
Рафет Улутюрк: Тези избори за нас са много важни, дори по-важни от 1915 година. Всички до 14-ти май ще искат да свалят Ердоган, но ние няма да им позволим. Единият от кандидатите казва, ще разваля всичко и мостовете, и фабриките, и всичко построено от него. Другият ти дава 100 години напред да си най-големият в света,. Третият ти казва, че ще свали всичко. Затова аз казвам, че ние 60% ще спечелим и вече сме спечелили.
Андрей Велчев: г-н Улутюрк, защо не се знае толкова много за Турция?
Рафет Улутюрк: Не, че не се знае… То и в Турция вестниците и телевизиите не ги казват тези неща. Чували ли сте за Либия, чували ли сте за Африка, какво сме направили, как сме им помогнали?! 12 държави ги спасихме от американците. И Азербайджан. Турция е навсякъде. След 14 май ще има един нов свят, това ще са Турция, Русия, Китай, турският свят, Италия, Малта, те са се разбрали вече. Тръмп беше с тях. Но след като не спечели изборите започнаха проблеми по целия свят. И сега до 10 дена сигурно и в Турция ще искат да направят всичко това, но вече старата Турция я няма. Полицията вече не е старата, нашият проблем е, че натовците са още вътре, но след тези избори вече и тях няма да ги има.
Андрей Велчев: Това помага ли на „Бултюрк“ да се обедини повече и да привлича нови членове?
Рафет Улутюрк: Естествено, че на нас Турция ни е най-важната от всичко, дори и от нас самите. Когато нямаш държава, нямаш нищо! Българите трябва разберат това. Вижте какво става в Ирак, в Сирия. Затова в България всеки трябва да мисли за държавата си, а не как да спечели долари, тези долари няма да му помогнат.
Андрей Велчев: г-н Улутюрк, кое според Вас би могло да съхрани чистата идея, защото винаги стигаме до материалното, което пречи на благородни каузи и разделя хората?
Рафет Улутюрк: Наистина са много важни политиците, защото политиката променя всичко. Хората в България не 40%, а вече 70-80% трябва да отидат и да гласуват. Има свестни хора, но не им се позволява да участват, защото те нямат пари и не могат да си позволят реклами, не могат да излязат по телевизиите, по вестниците. На българските партии може би на следващите избори, заедно с местните, това ще им е последният шанс дали България ще остане или ще изчезне от картата на света.
Андрей Велчев: „Бултюрк“ ще прерасне ли в политическа партия?
Рафет Улутюрк: Ние искахме да направим партия, но в България знаете първо материално трябва да има хора, които да те подкрепят. Второ, трябва да имаш медия не е толкова просто. Защото в България трябва наистина много да се работи, поне три-четири месеца трябва да си в България. Българските политици отиват ли по селата, отиват ли при хората, аз не виждам никого?!
В Турция АКП партията печели всички избори? Защото АКП влиза във всяка къща и им дава химикалка, тефтерче няма значение какво, търси контакта, разговаря с хората. В България политиците не можеш да ги видиш, не може да ги докоснеш. Миналата вечер направихме Рамазан, вътрешният министър на Турция дойде и мина по масите, на всяка маса отиде и се поздрави с всичките 800 души. Затова печели тук АКП партия. Не защото е на Ердоган, който работи и печели. Аз винаги давам следния пример: вие имате 100 декара земя, аз имам 10 декара, но аз работя от сутрин до вечер, а вие си лежите. После минавам, събирам реколта и получавам 10 000 долара, а ти казваш как можеш Рафет да получи повече от мен, а аз имам 100 декара. Отговорът е прост – ами ти лежиш. Какво като имаш 100 декара.
Андрей Велчев: Там ли е заровена истината за родолюбието и желанието да се говори за държавата, в която си роден и в която живееш?
Рафет Улутюрк: Естествено. В постоянния труд, друго няма. 100 г. така минаха, защото с лъжа и измами се управлява света. Преди нямахме книжки в библиотеките, нямахме и пари, но сега всичко е в интернет, в телефона всичко имаме. Просто трябва да не спиш да работиш.
Андрей Велчев: г- Улутюрк, младите търсят ли корените си и търсят ли историята и истина?
Рафет Улутюрк: Всички търсят истинската история. Бях в Русе, там се бяха събрали около 500 души, задаваха ми въпроси. Забелязах, че петима души четат. Работата не е само с кирки и лопати, работата е вечер да не спиш и да правиш, от каквото се интересуваш. И трябва целият свят да е пред него и да иска не само в България да е първи, а в целия свят. Те трябва да научат това. Не само в селото да е първи, трябва светът да е негов.
Андрей Велчев: Къде си представяте „Бултюрк“ след 10 години?
Рафет Улутюрк: „Бултюрк“ след 10 години да е партия и в Турция, и в България.
Андрей Велчев: Тоест не се отказвате от вашата идея да прераснете в партия? Какви са стъпките да се случи това?
Рафет Улутюрк: Да помагаш на всички хора! Това наистина не може да се обясни. Ердоган го обичат. Навсякъде се молят за него и дори казват: Вземи от моя живот! Това не може да го каже никой. Това може да го каже само някой, който ти е вярвал,не защото си турчин или българин, а защото си човек.
Андрей Велчев: Можем да завършим така нашия разговор, че се вярва повече на турските политици за разлика от тези в другите държави?
Рафет Улутюрк: Да, точно така! Те казват, че президента е диктатор, но през 2016 г. всички излязоха да умрат за него. Да сте чул някой, който да върви след диктатор?! Излязоха хората, това не е неговата партия, а всички излязоха от ляво и от дясно и гласуваха. Това е така, защото наистина си направил нещо за хората.

Вижте и

Андрей Велчев: Какво е вашето пожелание към българските турци, към българите и въобще към зрители Любословие БГ?
Рафет Улутюрк: Искам на всички български граждани да пожелая успех и поне за другите избори да има партия, която наистина да вземе 55% най-малко, за да може да управлява България. Хората не трябва да се разделят. Хората трябва да изберат този, който наистина ще помогне за България. Разликата е в това, че в Турция всеки гласува не заради себе си, а заради държавата. В България хората трябва да се научат да гласуват за България. Не заради ГЕРБ, не заради Продължаваме промяната или Възраждане. Например: ако Възраждане каже ще направим това, което вие искате, тогава всички ще дойдат при Възраждане или Атака, няма значение. България трябва да направи едно министерство на тези, които са извън страната. И това министерство трябва да е извън България. В Европа има младежи, които могат да мислят и трябва да си дойдат в България, те обаче не си идват, защото в България няма демокрация. В България само се краде, но така не става! Трябва да дойде на власт този, който работи за България, който говори, че след 50 години България ще стане голяма сила. Трябва да вярваш, ако един политик вярва на хората си, на всички и да ги докосне, наистина няма да има проблеми в България. Всички ще върнат в страната. В България политиците трябва да говорят за България и да мислят за нея и за народа, който живеят там!

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре