Сега четете
31 българи искат да бъдат евакуирани от размирен Судан

31 българи искат да бъдат евакуирани от размирен Судан

Към момента 31 български граждани са заявили желание за евакуация от Судан, обяви на извънреден брифинг в Министерството на външните работи заместник-министърът на външните работи и говорител на ведомството Костадин Коджабашев.

Българската дипломация държи постоянна връзка със сънародниците ни. Проблемът е, че нямаме посолство в Судан, а функциите му се покрива от дипломатическата ни мисия в Кайро.

„В своята дейност по евакуацията, то се подпомага и от представителството ни в Рияд. Ситуационният център и посолството ни в Хараре координирано търсят и предлагат варианти, възможности и опции чрез маршрути по въздух и суша за евакуация от Судан“, посочи Коджабашаев.

Военен самолет „Спартан“ ще бъде вдигнат само ако евакуацията се окаже невъзможна по друг начин.

Припомняме, че в неделя саудитското външно министерство съобщи, че сред 12-те граждани от други страни, които Саудитска Арабия е евакуирала заедно с 91 свои сънародници, има и българи.

Всички те безопасно са пристигнали в Джеда в събота.

Вижте и

„Трима души бяха евакуирани на 21 април с конвой на Саудитска Арабия, двама отпътуваха за Египет на 22 април и успешно преминаха границата. Осем заминаха на 23 април за Египет с нает автобус, седем от тях в 13 часа днес бяха на границата с Египет. Един от българите отказа евакуация и се връща в Хартум. Още седем български граждани отпътуваха на 23 април към Порт Судан, като двама пристигнаха днес в Берлин с евакуационен полет на немските въздушни сили и в сряда ще са у нас“, обясни Таня Димитрова, директор на дирекция „Ситуационен център“.

От думите й стана ясно, че български гражданин, заедно със съпругата му и трите му деца не са включени в списъка за евакуация, тъй като нямат български документи.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре