Сега четете
НАВИК ИЛИ ЗАВИСИМОСТ Е КАФЕТО СУТРИН?

НАВИК ИЛИ ЗАВИСИМОСТ Е КАФЕТО СУТРИН?

Навик или зависимост е кафето сутрин?

В Етиопия, родината на кафето, казват, че то е злато за обикновения човек, защото го доближава до благородството и лукса. Неповторим вкус и аромат, доза бодрост и позитивизъм са само част от очарованието, което се крие във всяка чаша кафе.

Защо кафето се харесва толкова много?

Макар че любовта на хората към кафето датира още от преди хилядолетия, тогава то не се е използвало под формата на напитка. Хората дъвчели зърната кафе, за да се чувстват по-бодри. Трябвало да минат столетия, за да бъдат открити от учените свойствата на кафето като стимулант на мозъчната дейност и антидепресант.

Доказано е, че тревогата и безпокойството могат да намалеят дори само от аромата на кафе. И не е само това. Установено е, че кафето може да помогне срещу пристъпи на астма и да ни предпази от радиация. Американски учени стигат дори до заключението, че при хората, пиещи редовно кафе, рискът да се пристрастят към алкохола е 2 пъти по-малък.

За голяма част от нас кафето сутрин е не само начин за ободряване, но и ритуал, без който не можем да си представим началото на деня.

И тук всеки почитател на кафето сигурно ще се запита дали пиенето на кафе може да се превърне в зависимост и какви са последиците.

Кои са признаците на кофеинова зависимост?

Естественият стимулант – кофеинът, притежава не само свойството да ободрява, но може да предизвика и пристрастяване. Това, че освен сутрешно кафе, искате още няколко чаши през деня, не означава непременно пристрастяване. Има поне три признака, които да показват зависимостта ви към кофеина:

● главоболие след пропуснато сутрешно кафе;

● липса на концентрация при извършване на ежедневните задачи;

● влошено настроение, нервност и спад на енергията.

Без взетата доза кофеин някои хора чувстват умора, а други може дори да проявят агресия.

Въпреки че СЗО не смята кофеина за вещество, предизвикващо зависимост, има медицински специалисти, склонни да вярват, че все пак тя съществува.

Къде е границата между навика и зависимостта?

Трябва да се замислите, ако сте от хората, които не могат да се въздържат от кафе дори и за един ден. С времето организмът ви може да изисква да увеличите дозата. Като резултат е възможно да последват сърдечно-съдови заболявания или нарушаване на вегетативната дейност.

Вижте и

За да се предпазите от пристрастяване, което граничи с патология, съветът на лекарите е да не се пият повече от 2-3 чаши кафе на ден.

Ако кофеинът е в умерено количество, ползите от него са неоспорими. Попаднал в кръвта, той ще има лечебно въздействие върху повечето органи и тъкани. Ефектът зависи обаче от здравословното състояние на човека, тонуса на нервната му система и възрастта.

Доказано е, че кофеинът проявява полезните си свойства само при малка доза. Тогава той е като знак за сърцето и мозъка да работят по-активно. Ако се пие често кафе и в по-голямо количество, тялото ще спре да реагира на кофеина, а освен това злоупотребата с него ще доведе до негативни последици.

Дозата кофеин, считана за безопасна, е 250-300 мг дневно, което е 3 или 4 чаши  еспресо. Симптоми, които издават негативно въздействие на кофеина върху организма, са аритмия, високо кръвно налягане, безсъние, възбудимост и раздразнителност.

Имате ли някой от тези симптоми, или други като треперене, често уриниране и повръщане, трябва да намалявате постепенно приетата доза кофеин дневно. Не се препоръчва спирането му изведнъж поради риск от симптоми на абстиненция.

Трябва да знаете също, че има лекарства, които си взаимодействат с кофеина, затова се допитайте до лекар или фармацефт преди съвместния им прием.

Когато пием поредното си кафе, трябва да се замислим какво получаваме и какво заместваме с него. За да му се наслаждаваме без притеснения, е нужно да спазваме в здравословни граници неговия прием. Тогава няма да бъдем зависими от кофеина, а ще извличаме единствено ползите му за нашето здраве.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре