Сега четете
Близо 8000 километра от републиканската пътна мрежа са в аварийно или предаварийно състояние, каза зам.-министър Шушков

Близо 8000 километра от републиканската пътна мрежа са в аварийно или предаварийно състояние, каза зам.-министър Шушков

Близо 8000 километра от републиканската пътна мрежа са в аварийно или предаварийно състояние. Трябва да продължим започнатите инфраструктурни обекти – доизграждането на автомагистрала „Хемус“, пътя Видин – Ботевград и да започнем нови обекти, които не търпят отлагане. Надявам се да бъдем финансирани от бюджета. Ние сме и министерството на българските общини, които без наша помощ не биха се справили с бюджета. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков в предаването „Неделя 150“ на БНР по повод предложените в проектобюджета за тази година около 3 млрд. лв. за ремонт и изграждане на пътища, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

 

В постоянен диалог сме с Министерство на финансите, изказахме съображенията си. В обсъждането на бюджета в Народното събрание могат да се дадат и нови предложения, но се надяваме предложението на Министерство на финансите в частта за пътно строителство да бъде подкрепено от народните представители, допълни той.

 

Разширяването на магистрала „Тракия“ от София до разклона за магистрала „Марица“ е наложително, но първо трябва да се направят предпроектни проучвания и проектиране. Няма да спрем да търсим средства и от европейските фондове, каза още заместник-министърът.

 

Николай Шушков изрази очакване европейското финансиране за строителството на магистрала „Европа“ да не бъде загубено заради натрупано закъснение. И напомни, че преди около 10 дни премиерът Гълъб Донев откри новоизградени 6,5 км от участъка между ГКПП „Калотина“ и Драгоман. Според поетия от строителя ангажимент цялата отсечка трябва да бъде завършена до края на месец май – т.е. да бъде готов целият участък. Трасето между Драгоман и Сливница е изградено. Предстои да започне строителството и на последния участък от Сливница до Софийския околовръстен път, за който бяха забавени устройствените процедури и отчуждаването. В тези няколко месеца направихме всичко възможно да приключим процедурата и се надяваме да стартираме. Ще се постараем до края на годината да усвоим максимално средства от Оперативна програма „Транспортна свързаност“, каза той.

 

Регионалният заместник-министър изрази очакване скоро да започне строителството на пътен възел на магистрала „Струма“ при гр. Кресна, в посока София, където транспортната ситуация в момента е конфликтна. И обясни, че след получено разрешение от Басейнова дирекция Благоевград всички процедури са завършени за него, както и за предстоящия за изграждане мост в лот 3.1 на магистралата в посока София – Кулата. Сега съществуващото съоръжение на път Е79 е в предаварийно състояние и е опасно за преминаващия там трафик.

 

От декември сме разплатили над 1,2 млрд. лв. стари задължения към пътните фирми, каза още Николай Шушков. И напомни, че спорът е за разплащане на направените в годините основни ремонти на пътища без строителни книжа, разрешения за строеж и надзор, както и за получените аванси за изграждането на магистрала „Хемус“, без все още да са изпълнени предвидените строително-монтажни работи. Той напомни, че за да продължи разплащането, в предишното Народно събрание министър Шишков е апелирал да се разгледа частта за търпимостта в Закона за устройство на територията. „Нашето желание е изградени извън нормите обекти, но по правилата за строителство, да бъдат обявени за търпими. Ако спазим сега действащия закон, вече изградени пътища трябва да ги разрушим и отново да ги изградим. Мисля, че обществото не може да си го позволи. Разчитам на разум от народните представители този въпрос да бъде разгледан детайлно“, каза регионалният заместник-министър. И уточни, че получаването на статут на търпимост се отнася само за инфраструктурни обекти.

 

Вижте и

Заместник-министър Шушков обясни, че при ремонта на мостовото съоръжение на км 20 на АМ „Тракия“ в посока Пловдив изпреварващата лента ще остане отворена за движение. Във времето много съоръжения не са обследвани обстойно и необходимите ремонти не са направени навреме, каза той.

 

В отговор на въпрос за тръжна процедура за ремонт на тунел „Топли дол“ на АМ „Хемус“, в която е останал само един участник, Николай Шушков обясни, че според предварителния доклад тръжната комисия от експерти в Агенция „Пътна инфраструктура“ останалите участници са били с нарушения и е имало проблеми в офертите. „Препоръчали сме отново да бъде разгледан този казус и ако преценят юридически, тази тръжна процедура да бъде прекратена и да бъде обявена отново, тъй като състезание само с един кандидат е недопустимо в съвременните условия“, заяви той.

 

По отношение на предстоящото увеличение на тол таксите Николай Шушков напомни, че предвиденото от предишното правителство повишение на тарифите им от 1 януари 2023 г. беше отложено, за да омекоти натиска на инфлацията. Предложението е то да влезе в сила от 1 юли, като бъде 50% от сега действащите такси в съответствие с приетото през миналата година решение. Сега работим върху вариант, който да бъде подложен на обществено обсъждане, след което ще се вземе решение от Министерския съвет. Той обаче предвижда българските водачи на тежкотоварни автомобили, от които са били 72% от приходите от тол такси през миналата година, да ползват отстъпка при пробег над 4000 км, над 6000 км или над 10 000 км месечно, информира заместник-министърът. И съобщи, че постъпленията от винетни и тол такси към 20 април 2023 г. са 210 млн. лв., което е близо 34% повече спрямо същия период на миналата година. През месец март за първи път приходите от тежкотоварния трафик са били повече от платени винетки за леки автомобили, като се очаква тенденцията да бъде запазена.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре