Сега четете
ООН доклад: Индия в средата на тази година ще стане най-многолюдната страна в света

ООН доклад: Индия в средата на тази година ще стане най-многолюдната страна в света

Очаква се в средата на тази година Индия да стане най-многолюдната страна в света и да изпревари Китай по население с почти 3 милиона души, като се позова на публикуван днес доклад на ООН.

Демографските данни от доклад за състоянието на световното население за 2023 г. на Фонда на ООН за населението сочат, че населението на Индия ще достигне до 1 428 600 000 души, а на Китай – 1 425 700 000 души.

Трето място заемат САЩ с приблизително 340 милиона души. Данните отразяват информацията, налична към февруари 2023 г., се казва в доклада. Експерти, като се позоваха на предишни данни на ООН, прогнозираха, че този месец Индия ще изпревари Китай по численост на населението. В последния доклад на ООН обаче не се посочва дата, на която тази промяна ще настъпи.

Представители на Фонда на ООН за населението заявиха, че не е възможно да се посочи дата поради „неяснота“ на информацията, която идва от Индия и Китай. Последното преброяване в Индия се състоя през 2011 г., а планираното за 2021 г. бе отменено заради коронавирусната пандемия.

Вижте и

Миналата година населението на Китай намаля за първи път от шест десетилетия – исторически обрат, предвещаващ началото на дълъг период на демографски застой, за който се очаква да има сериозни последици както за китайската, така и за световната икономика.

/БЗ/

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре