Сега четете
Лула да Силва: САЩ трябва да спрат да „насърчават войната“ в Украйна

Лула да Силва: САЩ трябва да спрат да „насърчават войната“ в Украйна

САЩ трябва да спрат да „насърчават войната“ в Украйна и „да започнат да говорят за мир“, заяви бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва в събота в края на посещението си в Китай, съобщи Франс прес.

„САЩ трябва да спрат да насърчават войната и да започнат да говорят за мир, Европейският съюз трябва да започне да говори за мир“, обяви Лула пред журналисти в Пекин, преди да отпътува за Обединените арабски емирства. По този начин международната общност ще може да „убеди“ руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски, че „мирът е в интерес на целия свят“, добави бразилският държавен глава.

Лула, който се върна на власт през януари след два мандата в периода 2003 – 2010 г., направи двудневно посещение в Китай, за да укрепи икономическите връзки с основния си търговски партньор. Той също така се възползва от случая, за да заяви, че Бразилия се е „завърнала“ на международната сцена и се надява да играе ролята на посредник в конфликта в Украйна.

Сега левият лидер ще трябва да балансира внимателно между САЩ, с които поддържа силни връзки, и Китай.

Пътуването му до Китай включваше предимно икономическа част в Шанхай и предимно политическа – в Пекин, където се срещна с президента Си Цзинпин. През февруари той беше на посещение във Вашингтон.

Лула заяви, че е убеден, че укрепването на връзките между Бразилия и Пекин няма да навреди на отношенията на страната му със САЩ.

Вижте и

За разлика от няколко западни сили, Китай и Бразилия никога не са налагали финансови санкции на Русия. И двете страни се опитват да се позиционират като посредници. Бразилският президент застъпва идеята за създаване на група от държави, чиято цел ще бъде да работи за мира в Украйна, и преди посещението си в Китай обеща, че тази група ще бъде създадена след завръщането му. След срещата си със Си обаче Лула не съобщи други подробности.

„Необходимо е търпение“, за да се разговаря с Путин и Зеленски, подчерта левият бразилски президент. „Но преди всичко трябва да убедим страните, които доставят оръжия, които насърчават войната, да спрат“.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре