Сега четете
Да бъдеш Майстора“ – филм за личността и творчеството на Владимир Димитров – Майстора по БНТ

Да бъдеш Майстора“ – филм за личността и творчеството на Владимир Димитров – Майстора по БНТ

На 12 април, сряда от 21:00 ч. по БНТ 1 гледайте документалния филм на режисьора Николай Василев – „Да бъдеш Майстора“, посветен на едно от най-големите имена в българската живопис Владимир Димитров – Майстора.

„Майсторът е най-красивата душа в изкуството, която сме имали. Той е път и икона, за него трябва да се знае дори и в най-сивия панел, за да има пример как селото може и да не е обидно нарицателно. Картините му за мен са по-ценни от 100 тома написани исторически текстове, в които винаги има съмнителна достоверност. Той е цветен извор, от който може да пием живата вода на нашата народопсихология“, казва Николай Василев.

Във филма за личността на Владимир Димитров – Майстора от първо лице споделят последните две живи Мадони на художника – Боянка Аракчиeва и Миланка Иванова, а за творчеството му като национално богатство разказват доц. д-р Валентин Господинов – скулптор, преподавател в Националната художествена академия, директор на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в град Кюстендил, Аделина Филева – изкуствовед, директор на Софийска градска художествена галерия, Иво Милев – ръководител „Проекти и експозиции“ в Националната галерия.

 

Вижте и

Гледайте „Да бъдеш Майстора“ на 12 април, сряда от 21:00 ч. по БНТ 1

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре