Сега четете
Китай изпрати няколко десетки бойни самолета и 11 бойни кораба към Тайван

Китай изпрати няколко десетки бойни самолета и 11 бойни кораба към Тайван

Китай изпрати няколко десетки бойни самолета и 11 бойни кораба към Тайван в демонстрация на сила след посещението на тайванската президентка Цай Ингвен в САЩ, съобщи днес министерството на отбраната на Тайван, цитирано от Асошиейтед прес.

Въоръжените сили на Китай по-рано обявиха тридневни „патрули за бойна готовност“ като предупреждение към Тайван. Действията на Пекин са в отговор на деликатната дипломатическа мисия на президентката Цай Ингвен, насочена към укрепване на разклатените партньорства на Тайван в Централна Америка и към засилване на подкрепата от САЩ. Пътуването на Цай включваше и политически чувствителна среща с председателя на американската Камара на представителите Кевин Маккарти. Делегация на Конгреса пък се срещна с президентката през уикенда след завръщането й в Тайван.

Китай отговори на контактите на Цай с Маккарти с налагането на забрана за влизане в страната и финансови санкции на свързаните с посещението й в САЩ, както и със засилена военна активност.

Между 6 ч. в неделя сутринта и 6 ч. в понеделник общо 70 китайски самолета са били засечени в зоната, като половината от тях са пресекли средната линия в Тайванския проток – неофициалната граница, някога негласно приемана от двете страни, се казва в съобщението на тайванското министерство на отбраната. Сред самолетите е имало 8 изтребителя J-16, 4 изтребителя J-1, 8 изтребителя Су-30 и разузнавателни самолети.

Между петък и събота в близост до Тайван бяха засечени 8 китайски бойни кораба и 71 самолета. Според тайванското министерство то действа с оглед „да не предизвиква ескалация на конфликта и да не провокира спорове“. Тайван заяви, че следи китайските движения чрез наземно базираните си ракетни системи и чрез собствените си военни кораби.

Вижте и

В допълнение към патрулите китайската армия ще проведе „учение с бойни стрелби“ в залива Лоюан в китайската провинция Фудзиен, съобщи местната корабоплавателна служба.

От своя страна военноморските сили на САЩ обявиха, че ракетният миноносец „Милиус“ днес е извършим мисия за защита на правото и свободата на корабоплаването в Южнокитайско море в близост до островите Спратли, за които спорят шест страни от региона, включително и Китай, предаде Ройтерс.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре