Сега четете
Румен Радев обяви, че ще свика Народното събрание в първия възможен момент, след решението на ЦИК

Румен Радев обяви, че ще свика Народното събрание в първия възможен момент, след решението на ЦИК

Администрацията е в постоянна връзка с Централната избирателна комисия (ЦИК) и в момента, в който изтече законово установената процедура и ЦИК обяви поименния състав на Народното събрание, веднага ще издам указ за свикване на парламента – в първия възможен момент. Това заяви президентът Румен Радев. По думите му зависи кога ще бъде обнародвано решението на ЦИК.

След миналите избори дадох много време, за да има консенсус, припомни държавният глава и попита какъв беше резултатът тогава.

Има ясни и утвърдени срокове, но нека заработи Народното събрание, това ще бъде показателно и как ще се „развива ролетката“ с мандатите, каза още Румен Радев. Той призова политическите партии да не губят нито ден, да търсят устойчива формула и да мислят как да съставят правителство. Според него първостепенната им задача е да дадат отговор на наболелите финансови въпроси като приемат бюджета и проектозаконите от Плана за възстановяване и устойчивост. „България не може повече да чака. Ние се нуждаем от работещ парламент, който да възобнови законодателната дейност и да даде устойчиво решение на политическата криза като формира консенсусно мнозинство по ясни политически политики и цели“, допълни Радев.

Всички партии в предизборната кампания настояваха да няма по никакъв начин пипане на данъците, нито да се връщат намалените ставки, да има увеличени разходи и в същото време да запазим три процента дефицит в бюджета и, ето, това сложно уравнение сега те трябва да решат, коментира държавният глава. Той изрази надежда следващото правителство да се възползва от всички възможности, които е предоставил служебният кабинет, за по-задълбочена европейска интеграция. От партиите ще зависи дали тази година ще успеем да се присъединим към Шенген, нещо за което служебното правителство вече получи конкретна дата, както и кога България ще бъде готова да се присъедини към еврозоната, посочи Радев. Той коментира, че предвид проблемите в сигурността политическите партии трябва да загърбят пустословието по отношение на модернизацията на Българската армия, да погледнат трезво и всеобхватно на превъоръжаването с грижа за хората в армията, за тяхната мотивация и подготовка.

Вижте и

Президентът Румен Радев се среща днес с представители на бизнеса в Тракия икономическа зона. Във фокуса на разговора е темата за въглеродната неутралност на предприятия, разположени в индустриалния парк.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре