Сега четете
Ето за кои партии са гласували хората в чужбина

Ето за кои партии са гласували хората в чужбина

Вече са обработени 98.91% от протоколите от вота в чужбина. Данните сочат, че най-много гласове зад граница е получила партията ДПС – 36.40%. Втора е коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България” с 26.96 на сто. Трети се нареждат „Възраждане” с 16.52%.

Четвърти са ГЕРБ-СДС с 8.37%. ИТН се нареждат на пето място с 5.19%, а БСП са шести с 2.09%. Много от гласоподавателите са избрали опцията „Не подкрепям никого”.

Франция

Коалицията ПП-ДБ е категоричният избор на българите, живеещи във френската държава. Второто място е за „Възраждане”, а третото за ГЕРБ-СДС. Четвъртото място се разделя между ИТН и БСП.

Германия

Големият победител и в германската държава е ПП-ДБ. На второ място се нарежда „Възраждане”. По данни на ЦИК в Германия са гласували бизо 17 500 души. Германската страна е заявила, че, ако до края на годината отново имаме избори, няма да даде съгласие за отваряне на допълнителни секции извън дипломатическите ни мисии.

В Чорлу ентусиазмът за гласуване беше голям още от рано сутринта. Желаещите да гласуват се редяха на опашки до обяд. Някои обаче чакаха реда си, без да знаят за какво точно влизат в секциите.

„Откъде да знам за какво гласувам. За министър ли, за председател ли. Май избираме президент”, каза един от избирателите в града.

Други споделяха избора си без притеснения. Имаха и изисквания към новите управляващи.

„Бъдещият парламент трябва да направи само хубави неща”, каза една от гласуващите.

В най-голямата секция в Чорлу хартиената бюлетина остави машините на втори план. А равносметката в една от секциите в последните минути на изборния ден показва, че от едва 30% от над 700-те гласували са избрали машините.

РС Македония

Вижте и

453 са гласувалите в седемте секции в РСМ на вчерашния вот, като най-много са в Скопие. 143 гласа получава ГЕРБ, а ПП-ДБ е на второ място със 127. Следват „Възраждане“, ДПС, БСП и ИТН.

Изборите преминаха спокойно и при слаб интерес. Това е очаквано, тъй като българите с право на глас, се страхуват да не бъдат видени и снимани от полицията. Пред секциите имаше сериозно полицейско присъствие. Неофициалните данни сочат, че около 20 000 български граждани в РСМ имат право на глас. Според официалните данни на РСМ обаче 3000 граждани с български паспорти могат да упражнят своя вот.

Медии в РСМ написаха, че не е нужен български паспорт, а само българско самосъзнание, за да гласуваш, а това обърка някои граждани, които решиха по този начин да опитат да дадат своя вот.

оляма част от 118-те секции на Острова останаха празни в изборния ден. 26 000 души са гласували, което е най-малкият резултат, откакто започна 2-годишният изборен маратон. Секциите бяха три пъти повече от 2001 г., когато се извиваха опашки. Около 40% са гласували за ПП, 29% – за „Възраждане“. ИТН е трета политическа сила с 12%, ГЕРБ са четвърти с 10%, БСП печели 2,5%, а ДПС само около 1%. Тези резултати се свързват с войната в Украйна, като фактор, който рефлектира на Великобритания.

На една от бюлетините пък избирател беше добавил графа „Путин“ и беше написал „чакам за „Москвич“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре