Сега четете
Полша обмисля по-голямо участие в ядреното възпиране в НАТО

Полша обмисля по-голямо участие в ядреното възпиране в НАТО

Полша обмисля по-голямо участие в ядреното възпиране в НАТО, макар че не би приела ядрени оръжия на своя земя, заяви висш съветник по сигурността, цитиран от ДПА.

„Полша би могла да бъде готова да увеличи своето участие и сътрудничество в рамката на НАТО за ядрено възпиране и да поеме отговорности, но разполагането на ядрени оръжия е нещо различно“, каза в интервю за агенцията Яцек Севера, съветник по сигурността на полския президент Анджей Дуда.

Той направи изказването, след като преди няколко дни руският президент Владимир Путин обяви планове за разполагане на ядрени оръжия в Беларус, която има обща граница с Полша.

САЩ от десетилетия имат разположени ядрени оръжия в няколко европейски държави, включително Германия.

Разполагането на американски ядрени оръжия в съюзнически страни е известно в терминологията на НАТО като „ядрено споделяне“.

Вижте и

Участието на Полша в ядреното споделяне досега е било ограничено до консултации като включване в строго секретни срещи на групата на НАТО за ядрено планиране.

През октомври полският президент Анджей Дуда изрази интерес към по-голямо участие на страната му в ядреното възпиране в НАТО.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре