Сега четете
Очаква се природният газ да поевтинее с близо 30 % през следващите три месеца

Очаква се природният газ да поевтинее с близо 30 % през следващите три месеца

Прогнозната цена за април, която „Булгаргаз“ утре окончателно ще внесе, ще бъде около 98 лева. Очакванията са природният газ да поевтинее през следващите три месеци с близо 30 процента. Това каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева в предаването „Денят започва“ по БНТ. По думите й общото намаление спрямо цената от януари ще бъде с близо 70 процента.

Цените през летния сезон ще са по-ниски за разлика от миналата година, обясни Златева. Тогава в рамките на периода, в който се нагнетяваше газ за подземното газово хранилище в Чирен, той беше най-скъпият.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ счита, че начинът на ценообразуване на дружеството е в полза на бизнеса. Златева посочи, че през миналата година, когато цените бяха рекордно високи, ценообразуващия елемент е бил борсов индекс „месец напред“ с договорените отстъпки. Тя даде за пример, че от „Булгаргаз“ са направили сравнение, ако през периода септември – декември 2022 г. , дружеството е било формирало цената си на индекс „ден напред“ в рамките на тези четири месеца, а не по индекса „месец напред“ с осигурените отстъпки, бизнесът е трябвало да плати със 160 млн. лева повече.

Ако някой клиент иска да закупува газ на индекс „ден напред“, „Булгаргаз“ трябва да осигури средно на ден между 40 000 и 85 000 мегаватчаса природен газ. Такива количества на българската газова борса обаче не се реализират. Ако клиентът все пак иска да закупува газ с индекс „ден напред“ и „Булгаргаз“ да го закупува на дневна база, такъв газ може да бъде купен от двете най-ликвидни борси – в Австрия и Италия. Борсовият индекс обаче е само единият от компонентите. Има и други компоненти, определящи цената на газа. Те са свързани с пренос, съхранение, слотове за регазификация и други.

Ако цената не се формираше и с нагнетения скъп газ в Чирен, то през февруари и март синьото гориво щеше да бъде по-евтино между 12 и 15 процента, посочи Златева. Тя даде за пример, че в рамките на летния период там е нагнетяван газ за над 350 лева за мегаватчас. „Няма как да очакваме, че при такъв скъп микс на газа от Чирен, цената на газа, който включваме в месечната цена, би била по-ниска“, коментира Златева. Въпреки това „Булгаргаз“ е успял с около 30 процента да намали себестойността му от Чирен с виртуално нагнетяване на газ.

В момента има работна група, която обсъжда механизъм за компенсиране на търговците, които са нагнетили газ в Чирен. „Булгаргаз“ има около 300 млн. куб. метра там. За да може да се постигне оптимална цена през следващия зимен период е важно да се намери механизъм за компенсация на скъпия газ. Този газ ще остане през лятото в Чирен, защото хранилището е пълно на 77 процента. Затова целта е компенсацията да позволи цената през следващия отоплителен сезон да бъде конкурентна. „Чирен трябва да си влезе в ролята, в която винаги е бил. Лятото ние нагнетяваме на ниски цени и газа в Чирен винаги сме го използвали да потиска високите цени през зимния период“, добави Златева. Тя допълни, че и сега се очаква през периода от октомври до декември цената на природния газ да поскъпне.

Вижте и

Ползите от азерския газ се разпределят върху всички клиенти на „Булгаргаз“, изтъкна Деница Златева. Към момента всички нужни количества природен газ за тази година са осигурени. За следващата година има три основни трасета за вход. Едното е от терминала за втечнен газ в Александруполис (Гърция), което ще започне работа от 1 януари 2024 г. Второто трасе е газът от Азербайджан. Третото е през терминалите на „Боташ“ в Турция, като на 12 април ще пристигне първият танкер. „Булгаргаз“ е подписал договор с доставчика и няма посредници. Плаща се сумата за слот, регазификация, съхранение и пренос до точката за междусистемно свързване между България и Турция. Танкерът е за 50 млн. куб. метра.

„Булгаргаз“ няма неразплатени задължения, както към държавата, бюджета и доставчиците. Дружеството има да получава пари от „Топлофикация – София“. Въпреки че топлофикационното дружество е погасило около 552 млн. лева за последната половин година, задълженията са около 700 млн. лева. Въпреки това „Булгаргаз“ е в стабилно финансово състояние. Предварителните разчети са, че дружеството ще има оперативна печалба, завърши изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре