Сега четете
Военноморските сили на Румъния водят многонационални военни учения в Черноморския регион

Военноморските сили на Румъния водят многонационални военни учения в Черноморския регион

Военноморските сили на Румъния водят многонационални военни учения в Черноморския регион, в които участват около 3400 военнослужещи от 12 държави членки на НАТО и някои партньорски държави, информира Асошиейтед прес. Морските и въздушните учения са част от поредица маневри, известни като „Морски щит 2023“.

Днешните учения в района Махмудия в Делтата на Дунав ще демонстрират как обединените сили ще „неутрализират вражески въздушен десант“ в район, прилежащ към подобен воден път, обявиха от румънските ВМС.

Повече от 30 военни кораба, 14 самолета и 15 катера за „бърза намеса“ и други патрулни плавателни съдове участват в учението „Морски щит 2023“, което започна на 20 март и продължава до 2 април. В ученията участваха и водолази за борба с взривове, както и специалисти по химическа, биологическа и ядрена защита.

В отговор на нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. НАТО засили присъствието си на Източния фланг, като изпрати допълнителни многонационални бойни групи в страните от алианса – Румъния, Унгария, България и Словакия.

Вижте и

Румъния, която се присъедини към НАТО през 2004 г., играе все по-голяма роля в алианса по време на войната, включително като домакин на срещата на външните министри на НАТО през ноември миналата година, припомня АП.

Миналия месец американските и френските войски, които са част от бойната група на НАТО в Румъния, проведоха съвместни бойни учения на черноморския полигон в Капу Мидия. В ученията участваха около 350 военнослужещи от бойната група, които тренираха стрелба с бойни патрони от произведена в САЩ многоцелева ракетна установка. Украинската армия използва системата „Хаймарс“ (НIMARS) в борбата срещу Русия, отбелязва АП.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре