Сега четете
МОК бие тревога руските и беларуските спортисти да бъдат допуснати обратно до международни състезания

МОК бие тревога руските и беларуските спортисти да бъдат допуснати обратно до международни състезания

уските и беларуските спортисти да бъдат допуснати обратно до международни състезания, но при определени условия.

Това препоръчаха официално от Международния олимпийски комитет към световните федерации, като се подчертава, че става въпрос единствено за индивидуалните дисциплини. Колкото до отборните спортове – президентът на МОК Томас Бах бе категоричен, че там санкциите срещу двете държави трябва да продължат.

Условията за връщането на спортисти от Русия и Беларус в международния календар са няколко – те да се състезават под неутрален флаг, да не подкрепят инвазията в Украйна, както и да се подложат на допълнителни допинг проверки.

Становището на МОК бе прието остро от Москва, като бе определено като „унизително“.

„Обявените параметри са абсолютно неприемливи. Това е дискриминация по национален признак, както многократно отбелязват международни специалисти по правата на човека. Считаме, че предложените условия са лишени от правно основание и прекомерни. Категорично не сме съгласни с провеждането на допълнителни антидопингови процедури по отношение на руските спортисти“, отговориха от Руския олимпийски комитет.

Отворен остава и далеч по-големият казус – дали да бъдат допуснати спортисти от Украйна и Беларус до Олимпийските игри в Париж през 2024 година. МОК е подложен на огромен натиск, въпреки че Бах към момента публично защитава позицията си спортистите да не се превръщат в жертви на политиката.

Вижте и

„Решение за участието на Русия и Беларус на Олимпийските игри ще бъде взето в подходящия момент и веднага ще бъде обявено. Не го отлагаме, просто трябва всичко да бъде внимателно обмислено“, сподели Бах, който застана пред медиите след заседанието на Изпълнителното бюро на МОК.

Запитан дали е водил разговори с Владимир Путин по темата, той бе лаконичен: „Не!“,

Както е ясно, МОК е изправен пред много тежка дилема, която може да разтърси системата на световния спорт. Над 30 държави, сред които САЩ и почти всички от ЕС, официално заплашиха, че може да бойкотират игрите, ако руски спортисти бъдат допуснати под каквато и да било форма в Париж.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре