Сега четете
Министър Явор Гечев ще търси в Брюксел възможности за коридори за износ на украинско зърно

Министър Явор Гечев ще търси в Брюксел възможности за коридори за износ на украинско зърно

Ще чуем исканията на протестиращите земеделските производители, ще поискаме от Брюксел допълнителни мерки за осигуряване на коридори за износа на украинското зърно, каза пред журналисти във Видин министърът на земеделието Явор Гечев.

Нужни са мерки, свързани с европейското законодателство, защото този проблем не можем да го решим в България. Искам ясно да се чуе и в Брюксел, че държавите, които са по-близо до конфликта в Украйна, плащат много по-висока цена и солидарността в Европа трябва да е и към собствените земеделски производители, каза Гечев. Надявам се Европа да реагира бързо, заяви той.

Като член на ЕС ние спазване европейското законодателство. България е втора държава на коридора за износ на украинско зърно, първата е Румъния, обясни Гечев. Тоест, ако ние спрем вноса на украински продукти, това означава, че нарушаваме европейското законодателство. Ние няма какво да направим, каза министърът. Затова исканията на фермерите са такива, че да се реагира от страна на Европа и то по отношение на коридорите, заяви още министърът на земеделието.

Вносът на слънчоглед от Украйна се е увеличил 20 пъти за една година и нито един пазар не може да поеме толкова допълнителни количества. Пазарът в Черноморския регион е дебалансирн от една година и дори утре войната да спре, той едва ли ще се възстанови скоро, защото износът на зърно с кораби през Черно море стана скъп и заради високите застраховки, поясни Гечев.

Увеличен е вносът и на други продукти, сухо мляко, яйца, плодове и зеленчуци, което също създава проблеми и е повод за протести на производители, каза Явор Гечев.

Стотици зърнопроизводители от областите Бургас, Варна и Добрич се събраха днес на протест между граничен контролно-пропускателен пункт „Кардам“ и Генерал Тошево. Колона от земеделска техника запречи движението. Протести има и на други на места в страната.

Вижте и

Зърнопроизводителите искат прекратяване на безмитния внос на украински стоки в Европейския съюз, да бъде защитено българското производство и българската продукция да бъде реализирана на справедливи цени, каза Илия Проданов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Всяка година у нас се произвеждат около два милиона тона слънчоглед. Не повече от 5-10 процента от тях са реализирани до момента. Тоест, почти цялата продукция на българските зърнопроизводители стои по складовете. Залежават и около четири милиона тона пшеница, допълни той. По думите му в момента изкупната цена на продукцията е около 40 процента под себестойност. Само при слънчогледа загубите възлизат на около 800 милиона лева, казва Проданов.

„Само след два месеца ще влезем в кампания. Ще ожънем около шест милиона тона продукция. Къде ще я прибираме? Как ще я реализираме? Всичко от този район очакват ренти от нашите колеги. Как ще ги дадат тези ренти? Това са над два милиарда на година, които секторът дава към собствениците на земя. Това е ресурс, който влиза в бюджета на страната“, каза Николай Киров, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас.

На Софийската стокова борса котировките за зърно миналата седмица са леко понижени. Цената „продава“ на хлебна пшеница продължава да е на сравнително висока – от 620 до 730 лв./тон, купувачите обаче дават далеч по-малко – 400 лв./тон. Продават се над 5800 тона, купувачите търсят също големи количества – над 5600 тона. Анонсите за покупка на фуражен ечемик са между 410 и 430 лв./тон, царевицата се търси на ниво 420 – 440 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед от място на цени 770 – 800 лв./тон, но продавачите не предлагат стоката. Всички цени са без ДДС.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре