Сега четете
Комодски варани се излюпиха в зоопарк в Испания

Комодски варани се излюпиха в зоопарк в Испания

Пет комодски варана се излюпиха в зоопарк в Испания, като това е първи успешен опит за отглеждане на най-големия гущер в света – застрашен вид,  в страната от десетилетие.

„Това е голямо постижение за всички нас“, каза Милагрос Робледо, ръководител на сектора по херпетология в зоологическата градина във Фуенхирола, Южна Испания. Тя се самоопределя като „майка“ на вараните.

Истинската им майка – 13-годишната Ора, е снесла 12 яйца през месец август. Пет от тях са избрани и поставени в инкубатор за седем месеца.

„Беше страхотна задача, много скучна и отнемаща време, но пък ни достави голямо удовлетворение“, каза Робледо. Тя добави, че излюпените малки са „обнадеждаващо бъдеще“ за вида.

Бебетата са по-леки от лимон и по-къси от кутия за обувки, но малките влечуги може да достигнат дължина от почти 3 метра и тегло до 70 килограма, с остри зъби и отровна захапка.

През 2021 г. тези хищници, които са ендемични за четири индонезийски острова, са добавени в Червената книга на Международния съюз за опазване на природата, тъй като едва около 1500 екземпляра са останали в естествените си местообитания, изправени пред заплахата от изменението на климата.

Родителите на новородените се чифтосват на 24 юни миналата година, когато испанците празнуват празника на Сан Хуан. Затова и първото от бебетата е кръстено Хуанито.

Вижте и

Едно от бебетата пък е кръстено Феникс, тъй като яйцето успява да оцелее, въпреки че е наранено. Друго пък се казва Дракарис – препратка към популярната фентъзи поредица на Джордж Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед“.

В дивата природа новоизлюпените комодски варани са склонни да се движат към върховете на дърветата и не се нуждаят от майчина или бащина грижа, обясни Робледо.

В плен обаче те живеят в отделни терариуми, така че ветеринарите могат да наблюдават как растат.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре