Сега четете
За първи път възобновяемата енергия изпревари въглищата при производството на ток в САЩ

За първи път възобновяемата енергия изпревари въглищата при производството на ток в САЩ

За първи път повече електроенергия е генерирана от възобновяеми източници в САЩ в рамките на година, отколкото от въглища, посочва сайтът за статистическа информация „Статиста“ (statista.com), който се позовава на данни от Агенцията за енергийна информация (EIA).

През 2022 г. възобновяемите енергийни източници са създали повече от 900 тераватчаса електроенергия в страната в сравнение с малко над 800, добити от въглища. В глобален мащаб предстои подобна промяна, а според прогнозите възобновяемите енергийни източници ще произвеждат повече от въглищата към 2027 г.

До 2007 г. от въглища в САЩ са се произвеждали повече от 2000 тераватчаса електроенергия, като тогава те са най-големият източник за производство на ток, но постепенно това място бе заето от централите работещи на природен газ, главно заради политиката за намаляване на въглеродните емисии и шистовата революция.

За да постигнат целите си за емисиите на въглеродна неутралност, САЩ трябва да продължат да развиват източници на електроенергия като вятърна и слънчева енергия, които дял непрекъснато расте и сега вече са вторият по големина източник на електроенергия в страната.

Вижте и

И все пак, докато природният газ съставляваше почти точно 40 процента от производството на електроенергия в САЩ през 2022 г., делът на възобновяемите енергийни източници едва сега надхвърли 20 процента, което е сравнимо с дела на тока, произвеждан от въглища и ядрена енергия, а това показва, че пътят към чистата енергия все още е дълъг.

Разглеждайки не само електричеството, но и използването на енергия като цяло, пътят към нетни нулеви емисии изглежда дори още по-дълъг. Тук възобновяемата енергия съставлява само 12 процента, тъй като към микса се добавят енергийни източници извън електричеството – най-вече петролът под формата на автомобилни горива.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре