Сега четете
Регионалният министър Иван Шишков инспектира укрепването на свлачище при тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“

Регионалният министър Иван Шишков инспектира укрепването на свлачище при тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков инспектира днес укрепването на свлачището при тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“. Свлачището е от 2020 г., а през лятото на 2021 г., като заместник-министър на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) казах, че ще имаме тунел, а няма да имаме път към него, припомни пред журналисти Шишков.

Към днешна дата има готови проекти за укрепване на свлачището, издадена е заповед за строеж и укрепване, което е в сила от вчера, а техниката вече работи на терен. „Надяваме се в рамките на няколко месеца да се построи първият етап от укрепването на свлачището“, обяви регионалният министър и допълни, че очакванията са в рамките на средата на летния сезон да може да се ползва едната лента на магистрала „Струма“. Стойността на проекта е 80 млн. лева, каза още Шишков.

„Беше положен огромен труд от страна на проектанти, от страна на колегите от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за подписване на договори. В момента всичко е ясно, държавата стои зад това да бъде довършен този инфраструктурен обект, който, за съжаление пак казвам, 2020 г. беше буквално занемарен с падането на това свлачищ.“, посочи регионалният министър.

Във връзка с продължаване трасето на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле Иван Шишков каза, че все още не е завършила процедурата по оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Това се очаква да е ясно до средата на април, но е в компетенцията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Иван Шишков посочи, че от МОСВ са работили задълбочено и изрази надежда скоро да се финализира ОВОС. През Кресненското дефиле има готовност за няколко варианта на трасета, но трябва да се изчака процедурата, допълни Шишков.

Във връзка с автомагистрала „Хемус“ в участъка от София до с. Яна, министърът каза, че има искане от прокуратурата да бъдат направени проверки през около 250 метра, както и на още няколко участъка, които са строени в предходни години.

Вижте и

Шишков допълни, че предстои да бъде пуснато движението по част от магистрала „Европа“, както и частта от скоростния път Ботевград – Мездра. „Надявам се в петък да бъдем в Бургас и да пуснем обхода на града“, каза още регионалният министър.

Иван Шишков извърши днешната проверка заедно със своя заместник и бивш областен управител на Благоевград Николай Шушков, председателят на управителния съвет на АПИ Венцислав Ангелов и областния управител на Благоевград Стоян Христов. Министър Шишков инспектира и строителството на Покровнишкия мост край Благоевград, което започна в средата на този месец.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре