Сега четете
Пазарите на газ, електричество и водород в центъра на дискусиите на енергийните министри от ЕС

Пазарите на газ, електричество и водород в центъра на дискусиите на енергийните министри от ЕС

Министрите на енергетиката на ЕС се събират днес в Брюксел на редовно заседание, за да обсъдят актуални въпроси за пазарите на газ, електричество и водород в Общността, се посочва на сайта на Съвета.

Българският енергиен министър Росен Христов ще участва в срещата, на която възнамерява да постави въпроса за компенсиране на скъпия газ в българското газохранилище „Чирен“, съобщи министерството на енергетиката.

От няколко седмици в страната ни действа работна група с всички засегнати страни, сред които асоциации на търговците на газ, както и държавната „Булгаргаз“. По думите на министъра, след като бъде изработен механизъм, той ще бъде съгласуван с Европейската комисия, така че страната ни да има сигурност, че отговаря на условията и че евентуалната компенсация не представлява нерегламентирана държавна помощ. Въпросът е важен не само за фирмите, но реално засяга и потребителите, подчерта Христов.

На заседанието европейските министри ще опитат да постигнат политическо споразумение за разширяване на режима за доброволно намаляване на търсенето на природен газ с 15 процента преди зимния сезон, който да бъде удължен до март 2024 г.

Ще бъде проведен и първи дебат за преструктуриране на пазара на електроенергия в ЕС с цел той да стане по-устойчив и стабилен, потребителите и компаниите да бъдат защитени от краткосрочни колебания в цената на електроенергията, както и да се стимулират инвестициите във възобновяема енергия.

В дневния ред на срещата е включено и гласуване по спорния проект за ограничаване на регистрациите на нови коли и ванове с двигатели с вътрешно горене след 2035 г., съобщи вчера шведското председателство.

Вижте и

Вотът бе добавен в програмата след компромиса, постигнат между Брюксел и Германия.

Министрите ще потърсят и цялостен подход към пакет разпоредби за природния газ и водорода, който ще включва предложение за директива, както и предложение за регулация на правилата за единния вътрешен пазар за възобновяеми източници, природен газ и водород.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре