Сега четете
Зеленски пред Гроси: Безопасността на Запорожката АЕЦ не може да бъде гарантирана

Зеленски пред Гроси: Безопасността на Запорожката АЕЦ не може да бъде гарантирана

Украинският президент Володимир Зеленски е заявил пред ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси, че безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие не може да бъде гарантирана, докато руските войски не напуснат обекта.

Зеленски се срещна вчера с Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, във водноелектрическата централа „Днепър“, на североизточно от Запорожката АЕЦ. Руските войски превзеха най-голямата атомна електроцентрала в Европа през март 2022 г. в първите седмици на войната и Кремъл не показва готовност да се откаже от контрола върху нея. Руски официални лица твърдят, че искат да я свържат с руската електропреносна мрежа.

„Без незабавното изтегляне на руските войски и персонал от Запорожската атомна електроцентрала и прилежащите райони всички инициативи за възстановяване на ядрената безопасност и сигурност са обречени на неуспех“, заявил е Зеленски, цитиран на президентския уебсайт.

Гроси заяви, че двамата със Зеленски са имали „обмен на мнения“ относно защитата на централата и нейния персонал. Екип от наблюдатели от от агенцията на ООН е разположен в централата от септември. Ръководителят на МААЕ многократно е призовавал за създаване на зона за сигурност около обекта и се опитва да преговаря и с двете страни, но заяви през януари, че постигането на споразумение става все по-трудно.

Запорожието е един от четирите региона, за които Москва твърди, че са анексира през септември след референдуми, осъдени от международната общност. Русия смята обекта за своя територия, която Украйна отхвърля.

Вижте и

Във вечерното си видеообръщение Зеленски заяви, че разговорите му с Гроси са били насочени към енергийната сигурност, включително тази на украинските атомни електроцентрали, които според него Русия използва „за радиационно изнудване на света“. „Държането на атомна електроцентрала като заложник за повече от година – това със сигурност е най-лошото нещо, което някога се е случвало в историята на европейската или световната ядрена енергетика“, подчерта украинският президент.

Украинските власти съобщиха, че противовъздушната отбрана е свалила вчера руски безпилотен самолет близо до Киев и падащи отломки са подпалили нежилищен обект, но няма данни за жертви. Според Сергей Попко, началник на военната администрация на Киев, Русия е изпратила безпилотни самолети към украинската столица, но силите за противовъздушна отбрана са идентифицирали и унищожили „всички вражески цели“ във въздушното пространство около столицата. Той добави, че отломки от дронове са паднали в западния киевски квартал Святошино, предизвиквайки пожар на площ от 200 кв. м в нежилищна сграда

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре