Сега четете
Димитър Стоянов: Въпреки предоставянето на боеприпаси и въоръжение на Украйна, конфликтът не стихва, а се задълбочава

Димитър Стоянов: Въпреки предоставянето на боеприпаси и въоръжение на Украйна, конфликтът не стихва, а се задълбочава

Въпреки предоставянето на боеприпаси и въоръжение на Украйна, конфликтът не стихва, а се задълбочава. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти след церемонията по валидиране на пощенска марка за 110-годишнината от Балканските войни.

Това, което се случва, е изнасяне на по-предни позиции на ядрено оръжие, което в никакъв случай не води до решаване на конфликта, напротив – задълбочава го, отговори Стоянов на въпрос на БТА за оценката му по повод плановете на Русия за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус. „Изостря се обстановката, но все пак моята оценка е, че към момента няма заплаха от неговото използване“, добави министърът.

България следва общата политика на ЕС и не прави нищо по-различно от нея, каза Стоянов. „Относно съвместно придобиване на 155-милиметрови снаряди – Българската армия не разполага с такива системи на въоръжение, ние няма как в момента да сключим договор за придобиване на 155-милиметрови снаряди, нямаме нужда от тях“, каза още той.

Лидерите от Европейския съюз одобриха миналата седмица план за изпращане на един милион единици артилерийски боеприпаси на Украйна в следващите 12 месеца, за да ù помогнат да се бори с руската инвазия, припомня БТА.  Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи миналата седмица, че 17 държави от ЕС и Норвегия са се присъединили към съвместни обществени поръчки за доставка на боеприпаси за Украйна. Според него броят на държавите ще надхвърли 20. Той уточни, че засега някои страни е необходимо да предприемат допълнителни стъпки, преди да се включат. Споразумяхме се да бъдат осигурени един милиард евро за покриване на разходите на държавите от ЕС, които незабавно предоставят 155-милиметрови боеприпаси и ракети, ако бъдат поискани. Тези количества се предвижда да бъдат осигурени от запаси или от поръчки, чието изпълнение се очаква скоро, поясни Борел след съвместно заседание на европейските министри на отбраната и на външните работи в Брюксел.

По отношение на предоставянето на един милион броя боеприпаси на Украйна – тези боеприпаси трябва да излязат от наличност от някои складове, а в Българската армия няма такива снаряди, няма как да бъдат предоставени на Украйна, защото нямаме такъв калибър и все още не е употребяван от Българската армия, обясни днес Димитър Стоянов.

Вижте и

Министерството на отбраната (МО) предоставя боеприпаси на ВМЗ ЕАД, съгласно решение на Народното събрание, т. 7 от решението на парламента относно оказване на подкрепа на Украйна, заяви министърът на въпрос на БТА относно договорът между МО и ВМЗ ЕАД за обновяване на боеприпаси за около 347 млн. лв.  По думите му в решението ясно е записано, че трябва да бъдат обновени боеприпасите от Българската армия, които изтичат.

„Това сме и направили, предоставили сме мунициите на публично предприятие, каквото е ВМЗ ЕАД. Къде ще отидат след това тези муниции, не мога да кажа“, обясни Димитър Стоянов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре