Сега четете
Радев все по-ясно застава на страната на Русия. Отказът да помогнем на Украйна говори за пълно неразбиране на сигурността на България

Радев все по-ясно застава на страната на Русия. Отказът да помогнем на Украйна говори за пълно неразбиране на сигурността на България

Кадър Нова

В следващите дни Полша и Словакия ще подсилят отбраната на Украйна със своите бойни самолети Миг 29. По-голямата част от лидерите на Европейския съюз одобриха изпращането на 1 милион снаряда за година. На този фон – Българският президент Румен Радев е категоричен, че докато служебният кабинет управлява страната ни няма да помага нито с изтребители, нито със снаряди. И това е въпрос на суверенитет.

Темата коментира в предаването „На фокус“ по NOVA бившият министър на отбраната Тодор Тагарев. „Путин и други висши представители на Кремъл неколкократно реферират през последните няколко месеца към възможността при определени условия да се използва ядрено оръжие. Тези изявления бяха контрирани доста успешно още преди време, както с послание от страна на САЩ и други наши съюзници, така и от Китай. Путин обича да плаши Запада, това е индикация, че се изчерпват опциите му“, каза Тагарев.

Той обясни, че Владимир Путин за пореден път нарушава международни договори, които създават архитектурата за сигурност, в случая договора за неразпространение на ядрените оръжия. По негови думи руският президент взима Беларус за заложник. Тагарев уточни, че в момента, в който Русия разположи ядрени оръжия там, Беларус става потенциална цел за ответни действия.

Бившият министър на отбраната коментира настоящата позиция на България към войната в Украйна. Той каза, че приема действията като „сигнал към Кремъл – ето вижте, ние сме с вас“. По негови думи това което показа Радев е, че „той все по-ясно и отчетливо застава на позициите, на които е Кремъл“.

Вижте и

„Излиза така, че Радев е изразител на суверена. Никъде в нашата Конституция не пише, че точно президентът изразява интересите и желания на страната“, допълни Тагарев. Той уточни, че решенията на президента противоречи на решението на Народното събрание.

Тагарев каза, че отказът да окажем помощ на Украйна демонстрира пълно неразбиране на стратегическия подход на гарантиране на сигурността на България. Това поведение ни отдалечава от нашите съюзници, допълни той

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре