Сега четете
Корпоративният вот е водещ, един глас струва до 150 лв.

Корпоративният вот е водещ, един глас струва до 150 лв.

Новото тази година е, че благодарение на това, че Министерството на отбраната ни подпомогна по-активно при опазването на границата можем да включим значителни сили на жандармерията тази седмица и те ще започнат интензивни полицейски операции на територията на цялата страна. Те ще са превантивни и насочени към изборния ден. Това обясни в предаването „Денят започва“ по БНТ служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Опитът ни е значителен, силите ни са подготвени, нямаме никакви притеснения по отношение на изборния процес, посочи той.

Правомощията на Министерството на вътрешните работи (МВР), свързани с изборите, се свеждат до опазване на обществения ред, охрана на машините, охрана на всички материали, които се превозват до всяка районна избирателна комисия, оттам до секционната, припомни Иван Демерджиев. Той заяви още, че МВР не действа като репресивен орган, а си върши работата. „Всеки, който е заловен в България по дефиниция казва, че е репресиран. За добро или за лошо, някои от задържаните са членове на политически партии“, коментира министърът.

„Този път имаме значително повече оперативна работа, това е предварителната работа с криминален контингент, който участва по изборите. Засили се в пъти тази работа и съответно резултатите са налице“, каза Иван Демерджиев. С оперативна операция и от данните по места, МВР е установило, че един изборен глас достига до 150 лева, отбеляза още министърът на вътрешните работи.

„Изключително изобретателни са хората, които се опитват да манипулират нагласата на избирателите. Корпоративният вот е водещ спрямо този на чистото предаване на пари от ръка на ръка. Засиленото полицейско присъствие очевидно възпира този процес по директно предаване на пари и се търсят начини той да бъде заобиколен или плащането да бъде отложено във времето“, отбеляза Иван Демерджиев.

Той посочи още, че са активни някои общински управи по места, също някои собственици на големи търговски дружества, които имат хиляди служители.

Вижте и

МВР следи тези процеси, понякога те се движат по ръба на закона – реагираме тогава, когато преминат границата, обясни министърът.

Според него за момента сумата от 150 лева е най-високата, която се отчита за купуването на гласове. „Интересното е, че понякога се разделя на части. За някои хора очевидно това са търговски отношения, така че има предварителни плащания, междинни плащания и окончателни плащания, които често са изнесени след изборния ден“, обясни министър Иван Демерджиев.
Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре