Сега четете
Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той влезе на нейна територия

Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той влезе на нейна територия

Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той влезе на нейна територия. Това заяви на брифинг Гергей Гуяш, началник на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Гуяш изтъкна, че не би имало правно основание за подобен арест.

Унгария е подписала и ратифицирала Римския статут, по силата на който е създаден Международният наказателен съд (МНС). В петък съдът издаде заповед за арест на президента Путин въз основа на обвинения, че е отговорен за депортирането на деца от Украйна в Русия.

Според съдът има достатъчно основания да се смята, че Путин носи лична наказателна отговорност, отбелязва Ройтерс.

В отговор на журналистически въпрос дали Путин би бил арестуван, ако дойде в Унгария, Гуяш каза, че Римският статут не е част от унгарската правна система.

„Като се обърнем към унгарското право, ще установим, че не можем да арестуваме руския президент,… тъй като Статутът на МНС не е обнародван в Унгария“, поясни Гуяш.

Вижте и

Началникът на премиерската канцелария каза още, че унгарското правителство „не е формулирало позиция“ по въпроса със заповедта за арест на Путин.

„Подобни решения не са най-уместните, тъй като тласкат нещата към допълнителна ескалация, а не към мир. Това е моето лично, субективно мнение“, уточни Гуяш.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре