Сега четете
Ако изборите бяха днес пет сигурни партии в парламента, шестата зависи от избирателната активност

Ако изборите бяха днес пет сигурни партии в парламента, шестата зависи от избирателната активност

Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ води с 1% пред ГЕРБ, а „Левицата!“ вероятно влиза в парламента, за сметка на „Български възход“. „Има такъв народ“, „Български възход“ и НДСВ нямат шанс да получат представителство в 49-ото Народно събрание. Това сочат резултатите от последното социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено в периода 16-19 март 2023 г. сред 1021 пълнолетни граждани (1% от всички анкетирани съответства на 54 000 души), интервюирани „лице в лице“.

Според директора на центъра Юлий Павлов, който даде пресконференция в БТА, се очертава парламент с пет сигурни партии, а шестата зависи от избирателната активност.

Обединението „Продължаваме промяната – Демократична България“ получават 25,7%, ГЕРБ-СДС – 24,7%, ДПС – 13,8%, „Възраждане“ са с 12,5%, БСП събират 8,1%. „Левицата!“ има точно 4%, като шансовете ѝ да премине четирипроцентната бариера две седмици преди вота са 50 на 50, уточни Павлов.

Според него това много зависи от избирателната активност, която според изследването, ще е сходна с тази на предходните избори – 2,4 и 2,7 млн. души ще отидат до урните. 42,1% от запитаните дали ще гласуват казват „Да, ще гласувам и съм решил за кого“, 16% – отговарят с „Ще гласувам, но не съм решил за кого“, 17,9% казват, че не са решили дали да гласуват, 20,3% са категорични: „няма да гласувам“, а 3,7% не дават отговор.

Според Юлий Павлов връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, тъй като шоковото въвеждане на принудително машинно гласуване е отказало почти половин милион души. По думите му сега на тези избори те няма да се върнат, тъй като са били разочаровани от поведението на политиците.

Вижте и

Можем да кажем, че вече няма политик с положителен рейтинг“, обобщи Павлов отговорите на друг от въпросите в допитването – „Имате ли доверие на следните политици (личности)?“. За президента Румен Радев 44% отговарят с „по-скоро имам“, а 47,4 – „по-скоро нямам“. Следва го вицепрезидентът Илияна Йотова с 37,3 на сто одобрение. 34% е доверието в служебния премиер Гълъб Донев срещу 52% недоверие. Между 20-25 на сто е одобрението за политиците Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев, Мая Манолова, Стефан Янев, Огнян Герджиков, Ива Митева и Костадин Костадинов.

Запитани как се справя служебното правителство, 31,4% от анкетираните казват „по-скоро успешно“, 52,6% „по-скоро неуспешно“, а 16% не дават отговор.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре