Сега четете
Шведският парламент прие днес закон за присъединяване на страната към НАТО

Шведският парламент прие днес закон за присъединяване на страната към НАТО

Шведският парламент прие днес закон за присъединяване на страната към НАТО, след като нейната кандидатура бъде подкрепена от всички 30 държави членки на алианса, предадоха световните агенции.

Швеция и съседна Финландия подадоха молби за членство в НАТО след руската инвазия в Украйна миналата година. Процесът на присъединяването им обаче е блокиран от Турция и Унгария, отбелязва Ройтерс.

349-членният Риксдаг, еднокамарният шведски парламент, одобри закона с голямо мнозинство. 269 депутати гласуваха „за“ при 37 – „против“. 43 народни представители не присъстваха в залата, съобщи АП.

Против присъединяването на Швеция към НАТО се обявиха само две малки формации – Лявата партия и Зелените.

Ако бъде приета в Северноатлантическия алианс, северната държава ще сложи край на своята датираща от два века политика да не се присъединява към военни съюзи, посочва Ройтерс.

Вижте и

„Членството в НАТО е най-добрият начин да бъде гарантирана сигурността на Швеция“, каза по време на дебатите в парламента преди гласуването министърът на външните работи Тобиас Билстрьом. Той каза, че е оптимист, че процесът на присъединяването ще е приключил преди срещата на върха на алианса през юли в Литва.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще задвижи процедурата по одобряване на кандидатурата на Финландия, но не и на тази на Швеция. Унгарският парламент каза, че ще гласува на 27 март закона за ратифициране на споразумението за присъединяване на Финландия, но засега няма планиран вот за това с Швеция, отбелязва Ройтерс.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре